A programot az Európai Unió támogatja, és a határon túli települések összefogásáról szól. Jelen esetben Újszentes és Derekegyház közösen alakította meg az Egészséges Közösségekért Újszentestől Derekegyházig című projektet. A házi segítségnyújtás Derekegyházon már régóta működik, ezt a tudást szeretnék átadni az Újszentesieknek, ahol az ilyen jellegű tevékenységek még csak most bontakoznak ki, tudtuk meg Szabó Istvántól, Derekegyház polgármesterétől.

A projekt keretében közösen vásárolnak a házi segítségnyújtáshoz használható eszközöket, valamint szakmai képzésben is részesítik az újszentesi kollégákat. A következő lépés a készülékek kiválasztása lesz, ezután a képzések és az ezzel párhuzamos szakmai tanácskozások veszik majd kezdetüket. A nyár folyamán pedig az új berendezések közös használatát és a gyakorlat kialakítását tanulják majd meg, mondta a polgármester. Maga a projekt 2012. január 31-én ér véget.

Szabó István arra hívta még fel a figyelmet, hogy a határon átnyúló pályázatok még eléggé kihasználatlanok, viszont nagy lehetőségeket rejtenek. Derekegyház már két ilyen típusú pályázaton is részt vett.

 

Kovács Péter