Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen, meg kell nyitni az utat a vállalkozások előtt, mert csak ők teremthetnek tartós munkalehetőséget – jelentette ki a kormányfő a mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Zrt. 6,9 milliárd forintos beruházással épült új üzemcsarnokának átadásán.
Kifejtette: bár az állam idén 206 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé a Start-munka programok, a közfoglalkoztatás keretében, csak a vállalkozások képesek arra, hogy hosszú távon biztos megélhetést teremtsenek.
A kormány csak azokat a beruházásokat támogatja, amelyek eredményeként új munkahelyek jönnek létre – hangsúlyozta Orbán Viktor.


Magyarországon 5,5 millió embernek kell rendszeres, jól fizető munkával rendelkeznie, illetve adót fizetnie ahhoz, hogy sikeressé válhassunk, tartósan emelkedő pályára állhassunk. A több mint 5 millió ember teljesítménye, adóbefizetése, anyagi ereje és vállalkozó kedve megteremtheti az erős középosztályt. A középosztály pedig stabilitást biztosíthat az értékekben, csak így válhat kiszámíthatóvá és tervezhetővé a jövő – mondta a kormányfő.


Havasi Csaba, a Linamar európai csoportjának ügyvezető alelnöke elmondta, a most befejeződött 6,9 milliárd forintos beruházással a cég 11 ezer négyzetméteres üzemcsarnok-kapacitását 5 ezer négyzetméterrel növelte, korszerű fogadó és szociális épületet alakítottak ki és felújították a parkolót. A beruházásból 1,5 milliárd forint a Gazdasági Operatív Programból származott.
A 2100 főt alkalmazó, így a régió legnagyobb ipari foglalkoztatójának számító Linamar az új autóipari és általános gépgyártó projektekhez kapcsolódóan jelentős gép- és eszközbeszerzést hajtott végre, és ez idén is folytatódik – tudatta a szakember. Hozzátette: a fejlesztés nyomán 250 új munkahely jött létre.


A kanadai Linamar-csoport 1992-ben jelent meg Magyarországon, foglalkoztatotti létszáma 354 főről nőtt a jelenlegi szintre. A térségben új technológiát, hatékony munkakultúrát meghonosító vállalkozás árbevétele a kezdeti 602 millióról 2011-re 37,3 milliárd forintra nőtt.
A Linamar Hungary Zrt. 2011-ben 6,2 milliárd forintot fordított dolgozói bérére és járulékaira, és 16 milliárd forintnyi megrendelést adott beszállítóknak – közölte az ügyvezető alelnök.

forrás:MTI