Korábban már többször is megírtuk, hogy a mindszenti csatorna projekt második körös pályázatát a legmagasabb, 85 százalékos támogatási intenzitással fogadta el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, ami közel 3,5 milliárd forintnyi támogatást jelent, vagyis a közbeszerzés után kezdődhet a csatornázás a településen.

A projekt összköltsége bruttó 4,5 milliárd forint, így a 15 százalékos önrészt az ingatlantulajdonosoktól szedik össze. Ingatlanonként 260 ezer forintot kellene fizetni, de a Fundamenta Lakáskassza Zrt-vel kötött megállapodások mögött 60 ezres állami támogatás áll, ami miatt csak 200 ezret kell fizetniük azoknak, akik kötnek fundamenta szerződést. A Zrt. több konstrukcióval állt már a Víziközmű Társulat felé, akik továbbították ezeket a lakosoknak.

96, 57 és 48 hónapos szerződéseket lehetett kötni, illetve az utóbbit egészen március 31-ig köthetik még meg azok, akik eddig ezt nem tették meg – mondta Hevesi, aki arra kéri és biztatja azt a közel 300 tulajdonost, hogy fontolják még át utoljára és kössék meg a szerződést, ugyanis április 1-től már nem lehet lakáskassza szerződést kötni, mivel a Zrt-nek a 48 hónapos futamidejű a legrövidebb ajánlata.

Akik így sem kötnek szerződést, azoknak ugrik a 60 ezer forintos állami támogatás, így nekik 260 ezret kell a projektbe tenniük. – Mindenki pénzből él, és úgy gondolom, hogy ezzel a támogatási lehetőséggel élni kell – vélekedett Hevesi, aki a befizetések helyzetéről is beszámolt portálunknak.

Nagyon kemény, feszített pénzügyi helyzet előtt áll a csatornázás. A 2500 szerződésből 150 ingatlantulajdonos 0-4000 forint közötti összeget fizetett be eddig. Akik 57 hónapos szerződést kötöttek, azoknak a 70 százaléka nem fizet. A 48 hónapos szerződéseket még nem vizsgálta meg az elnök.

Van közel 300 olyan ingatlantulajdonos, akik még nem kötöttek szerződést. A törvény lehetőséget ad arra, hogy köztartozás formájában behajtható az elmaradt összeg, de ezt nem szeretnénk – mondta Hevesi István, majd végezetül hozzátette, hogy a feszített pénzügyi tervek betartásához muszáj a törvény adta lehetőségeket kihasználnunk, hiszen ezt elvárja tőlünk a Fundamenta Lakáskassza Zrt. és a Kereskedelmi Hitelbank is. Így aztán arra kérek mindenkit, hogy ahogy csak tudja, teljesítse elmaradásait a társulat felé.