A beatkorszak hajnalán, 1960-ban öccsével, Dusánnal megalapíttotta a Zenith együttest, amely nevét nem sokkal később Metróra változtatta. A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara volt. Kezdetben ők is angol nyelvű slágereket játszottak, majd 1966-tól saját dalokkal jelentkeztek, legtöbbjük szövegét Dusán írta. A zenekar két nagylemezt, számos kislemezt és rádiófelvételt készített. A hetvenes évek elején a Metro több átalakuláson és stílusváltáson ment keresztül, majd 1972-ben feloszlott.

Zorán rövid ideig a Taurus Ex-T basszusgitáros-énekese volt, majd Nyugat-Európában, a vendéglátóiparban zenét. 1974-ben tért haza, szólóelőadóként próbálkozott, hagyományos táncdalokat is énekelt.

1976 nyarán következett be a fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezdett el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen. Először egy kislemez jelent meg, majd 1977 tavaszán a revelációerővel ható első nagylemez. Zorán neve azóta egyet jelent a legmagasabb színvonallal, a „felnőtteknek„ szóló nemes, intellektuális rockzenével, a „háromperces” dalokat átlényegítő gondolat- és képgazdagsággal.

A következő két évben az első albumot újabb kettő követte. Az első három nagylemez alkotta trilógián szinte teljes létszámban közreműködik a magyar pop-rock- és dzsesszélvonal. A legtöbb dal szövegét itt is és azóta is Dusán írta.

A nyolcvanas években valamivel ritkábban, két-három évente jelent meg új Zorán-lemez (köztük egy Metro-feldolgozásalbum), és romló gazdasági helyzet, valamint a „nagy magyar közízléscsúszda” beindulása következtében a turnék, fellépések száma is némileg csökken. Ebben az időben Zorán zenei producerként, valamint a Calypso Rádió műsorvezetőjeként is dolgozott.

1991-ben Zorán újra nagyzenekarral turnézhatott – immár mecénás cégek támogatásával. 1992-ben egy koncert erejéig újra összeállt a Metro. 1993 októberében Zorán egy vigadóbeli unplugged koncertsorozattal ünnepelte pályafutásának harmincadik évfordulóját, majd novemberben a Budapest Sportcsarnokban koronázta meg a sorozatot. Az évforduló kapcsán könyv készült Zoránról, a koncerteket bemutatta a tévé, a vigadóbeli koncertek felvétele pedig CD-n és videókazettán is megjelent.

1995-től kétévente jelentek meg az újabb és újabb Zorán-CD-k, valamint évi rendszerességgel követték egymást a koncertek a BS-ben, majd annak leégése után az Erkel Színházban. Rendszeressé váltak a tavaszi és őszi országos turnék is: Zorán szinte az ország minden városában megfordult, sok helyütt évente-kétévente visszatérő vendég volt. A koncerteken hol nagyobb zenekarral, hol kamarafelállásban játszott – de mindig pótszékes telt házak előtt.

A 2002-es tavaszi koncertsorozat előtt Zorán bejelentette, hogy a turné után egy ideig hátrébb vonul, lassít kicsit a tempón. Azonban nem sokáig bírta: egy évvel később már újra turnézott, és egy különleges koncertet adott az újonnan megnyílt Budapest Sportarénában: a műsor egy részében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében adta elő teljesen áthangszerelt dalait. A koncertről CD és DVD készült, mindkettő hamar aranylemez lett, a DVD eladott példányszáma minden hazai rekordot megdöntött.

2004 tavaszán a Vígszínházban koncertezett barátaival, az őszi turnén pedig még a megszokottnál is nagyobb volt a közönség érdeklődése: több városban akár még egy telt házas koncertet lehetett volna tartani. Karácsonyra megjelent egy minialbum, rajta angol nyelvű dalok átdolgozásai – természetesen Dusán magyar szövegeivel.

2005-ben a szokásos tavaszi és őszi turnék mellett áprilisban újabb telt házas koncertet adott a Budapest Sportarénában, ennek anyaga novemberben jelent meg dvd-n. Készült egy különleges előadás is, egy táncjáték Zorán élő koncertjére; augusztusban, a Veszprémi Ünnepi Játékokon mutatták be neves balettművészek és színészek. Novemberben megjelent az áprilisi koncertből készült DVD, és hamar platinalemez lett.

Zoránt 2006. március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki.

Forrás: zoran.hu