Ha végiggondoljuk azokat a helyeket, amelyeket sok ember megérint minden nap, máris megvannak azok a helyszínek, ahol a kórokozókat el lehet kapni. Ezek pedig a következők:

1. Korlátok és kapaszkodók

2. A liftek gombjai

3. A bevásárlókocsik fogantyúja

4. Az éttermi étlapok

5. Pénztárgépből származó pénzek

6. Villanykapcsolók

7. Só- és borsszórók az éttermekben

8. Salátabárok

9. Pénzautomaták

10. Fitnessz gépek és eszközök

11. Vízcsapok fogantyúja

Nem valami megnyugtató, igaz? Csak nyugalom! Csupán józan paraszti észre és egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a nyilvános helyeken tenyésző kórokozóktól. Íme, néhány példa, hogyan védekezhetünk ellenük:

Kézmosás. Mindig mossunk kezet főzés, étkezés vagy kontaktlencse behelyezés előtt. Mossunk kezet főzés, vécéhasználat, állatsimogatás, hulladékkezelés, orrfújás, illetve kézbe tüsszentés és köhögés után. Mindegy, hogy hagyományos vagy antibakteriális szappant használunk, a lényeg, hogy alapos munkát végezzünk.

Használjunk fertőtlenítő kendőt. Az utóbbi idők egyik legfantasztikusabb egészségügyi találmányához, az alkoholos fertőtlenítő kendőhöz nincs szükség vízre. Hatékonyan elpusztítja a kórokozókat anélkül, hogy vizet és törülközőt kellene használnunk.

Tartsuk távol a kezünket az arcunktól. Függetlenül attól, milyen gyakran mosunk kezet, nyilvános helyeken a kezünk rengeteg kórokozót gyűjt össze, amelyek gyorsabban bejutnak a szervezetünkbe, ha megdörzsöljük a szemünket és az orrunkat, simogatjuk az állunkat, vagy megérintjük az ajkunkat.

Kerüljük a közös cukorkástálat. Abból kiindulva, hogy mindössze 67 százaléka mos kezet valójában azoknak, akik azt állítják, hogy kezet mosnak, és csupán egyharmada használ szappant, könnyű elképzelni, mik hemzseghetnek ezeken a helyeken.

Forrás: medipress.hu