Nagy Ágnes elmondta: a fórumsorozat február 27-én indult és március hetedikén fejeződik be.
Munkahelyteremtő beruházási programokra a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban 2012-ben országosan tíz milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Az összeg tavaly öt milliárd forint volt.

A foglalkoztatási mutatók alapján hátrányos helyzetbe sorolt Békés megyéből a 25-nél több dolgozót foglalkoztató vállalkozások új munkahelyenként a decentralizált alapból további 291,5 millió forintra pályázhatnak. A mikro- és kisvállalkozások 70 százalékos támogatásban részesülnek, a közepes cégeknél az intenzitás hatvan százalék – ismertette nagy Ágnes.  

A Békés megyei kis- és középvállalkozások 2011-ben a Nemzeti Foglalkoztatási Alap országosan rendelkezésre álló keretének 13,97 százalékát tudták lehívni,  47 sikeresen pályázó vállalkozás hétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A támogatással 393 új munkahely jött létre, az országos eredmény 12,69 százaléka.

Nagy Ágnes elmondta: szeretnék elérni, hogy  a tavalyi évhez hasonló arányú támogatáshoz jussanak a munkaadók, ezért szervezik a fórumsorozatot, és segítséget nyújtanak a programok elkészítésében is. A vállalkozások pályázatai a békés megyei munkaügyi központ közvetítésével kerülnek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a beadási határidő március 30., a pályázatokról a  Nemzetgazdasági Minisztérium a május 30-ig hoz döntést – tette hozzá.

Az  igazgató az elnyerhető támogatásokról elmondta: a kkv-k Békés megyében egy új munkahely létesítése után 1,4 millió forint alaptámogatást kapnak. A kiegészítő támogatások közül a hátrányos helyzetű kistérségekben munkahelyenként további 200 ezer forintra lehet pályázni, a leghátrányosabb besorolású térségekben 300 ezer forintra.

Hozzátette: a  munkaügyi központokból kiközvetített személyek alkalmazása esetén egy új munkahely után 500 ezer forint többlet támogatásra lehet pályázni az alaptámogatáson túl. Regisztrált roma álláskereső alkalmazása esetén plusz 300 ezer forint az elnyerhető összeg az alap- és a kiegészítő támogatások mellett. Négyszázezer forint a többlettámogatás, ha a pályázó vállalkozás szabad vállalkozási zónában létesít új munkahelyet. A támogatási összegekre külön-külön, illetve halmozottan egyaránt lehet pályázni.

A továbbfoglalkoztatási kötelezettség és egyéb feltételek teljesítése mellett azok pályázhatnak, akik végrehajtották a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges lépéseket – hívta fel a figyelmet Nagy Ágnes.

Forrás: MTI