A fejéri megyeszékhely közgyűlésének rendkívüli ülésén hozott döntés értelmében az évtizedek óta pusztuló, életveszélyessé vált Móri út 8. számú épületből kiköltöztettek közül senki nem kerül az utcára. A két, – összesen hat tagú –  jogszerűen ott tartózkodó bérlőcsaládot másik önkormányzati lakásba költöztetik.
A jogcím nélküli lakók elhelyezésével kapcsolatban semmilyen elhelyezési kötelezettsége nincs az önkormányzatnak, de emberiességi megfontolásból nekik átmeneti szálláson, nevelőotthonban, illetve a kríziskezelő központban biztosítanak ideiglenesen helyet, amíg gondoskodnak saját lakhatásukról.
A városgondnokság, az ingatlant kezelő Széphő Zrt., a polgármesteri hivatal, a kríziskezelő központ, a családsegítő központ, a gyermekjóléti központ, valamint a rendőrség szakemberei már csütörtök délelőtt hozzáláttak a házban lakók kiköltöztetéséhez.


Az épület sorsával már a korábbi önkormányzati ciklusok alatt is foglalkozott a közgyűlés, változás azonban mindeddig nem született az ügyben. A helyzet mostanra minden tekintetben tarthatatlanná vált. Kritikus az épület statikai, valamint az elektromos hálózat állapota, s a házban alkalmazott fűtés, amely miatt visszaáramlik a szén-monoxid, az ingatlan végképp alkalmatlanná vált emberi tartózkodásra.
Ezekre a problémákra és a helyzet tarthatatlanságára már korábban felhívta a figyelmet a Kémény Zrt. és az E.On Zrt., így a rendkívüli közgyűlés határozatának kihirdetése után a városgondnokság munkatársai megkezdték az életveszély elhárítását.


A rendkívüli közgyűlésen Földi Zoltán (Fidesz) a Móri út és környékének önkormányzati képviselője elmondta, hogy az épület állapota nemcsak a bentlakók számára volt kritikus, a bérlők, s még inkább az önkényes lakásfoglalók nehezen illeszkedtek be a felsővárosi városrész életébe. Történt ott egy haláleset is, egy gyerek néhány éve bennégett az ingatlanon belüli fáskamrában.

a fotó illusztráció

forrás:MTI