A parlament Rogán Antal és Babák Mihály fideszes képviselők erről szóló előterjesztését 337 igen szavazattal, 20 ellenében fogadta el. A változtatást csak az LMP és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők ellenezték.
Az adózónak visszajáró különadót az adóhatóság eddig is állampapírban utalhatta vissza. Az állampapír értékét a tőzsdei árfolyam határozta meg, az államháztartásért felelős miniszter pedig rendeletben felhatalmazhatta az adóhatóságot, hogy más szervezet útján teljesítse a kiutalást.
A visszatérítéskor mostanáig az állampapír tőzsdei árfolyama volt a döntő. A különadótörvény azonban – a módosítás kihirdetését követő naptól – úgy változik, hogy az elsődleges forgalmazók árjegyzése határozza meg az árfolyamot. Ez azonban nem a kiutalás napján rögzített árfolyam, hanem a két nappal korábbi lesz, és az akkor közzétett legjobb – bruttó eladási és vételi – árfolyamok átlagát kell figyelembe venni a visszatérítéskor.
A törvénymódosítás azt is rögzíti, hogy az adóhatóság az értékpapírokat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-n keresztül utalja ki az adózónak.

forrás:MTI