Fajtája dönti el, hogy mennyit kell egy kutya külsőjével, ápolásával foglalkoznunk. Ha hosszúszőrű a kutyus, akkor hetente biztosan meg kell fésüljük a szőrét, ellenkező esetben filcesedhet és ez akár azzal is járhat, hogy a kutya szőrét teljesen kicsire le kell nyírni – mondta Égetőné Csorba Györgyike. A Györgyi Kutya és Cica Kozmetikai Szalon tulajdonosa hozzátette, ugyanez vonatkozik a macskákra is, azzal a különbséggel, hogy cicáinkat célszerű minden nap megfésülni.

Ha elkezd a szőr filcesedni, akkor vigyük kozmetikushoz kedvencünket. Létezik egy speciális szőrbontó permet, amellyel könnyedén tudják bontani a csomókat. Fontos, hogy mielőtt fürdetjük kedvenceinket, ki kell fésülnünk a bundájukat. Kölyökkorú állatainkat is fürdethetjük, de csak a védőoltások beadatása után. Speciális sampon létezik a kölyköknek és utána szőrtípustól függően is. Van szárazsampon is, amely kitűnően tisztít, de nem helyettesíti 100 %-osan a normális samponokat. Mosás után szárítsuk meg a szőrt! Arra azonban figyeljünk oda, nem szabad forró levegővel, csak langyossal.

Trimmelés során az elhalt szőröket távolítják el, mindezzel a szőr tömörsége csökken. Ezt az eljárást célszerű 3 havonta megismételni. Karomvágást jobb, ha szakember végzi. Vigyázni kell arra, nehogy élő részbe vágjanak, és az sem mindegy, hogy milyen szögben vágják a karmokat, ugyanis ha nem jól csinálják, az állat egyensúlyérzékéből veszíthet.

A Györgyi Kutya és Cica Kozmetikai Szalon megtalálható Hódmezővásárhely-Újkishomokon a Fenyves u. 29. szám alatt. Telefonon a 30/4929593-as és a 20/5203662-es telefonszámokon lehet bejelentkezni. A szalon 8 és 18 óra között van nyitva, de rugalmasak, így igény szerint más időpontban is várják a kuncsaftokat.

Kodácz Csengele