“Érdemes megvizsgálni az Európai Unió szolidaritáshoz való viszonyát. A vörösiszap-katasztrófa idején nem törték kezüket-lábukat, hogy szakmai segítséget nyújtsanak. Ha viszont az ostort kell pattogtatni, igen erőteljesen tudják” – mondta a hvg.hu-nak Ughy Attila, az európai ügyek bizottságának fideszes tagja. A képviselő azzal kapcsolatban fejtette ki álláspontját, hogy az Európai Bizottság (EB) a jövőre esedékes kohéziós támogatásokból 495 millió euró, vagyis 143,5 milliárd forintnak megfelelő kötelezettségvállalás befagyasztását javasolta, mivel Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette a túlzotthiány-eljárásban tett brüsszeli ajánlásokat, nem sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési deficitet.

„Értem, hogy határok nélkül egy hosszú folyamatban nem lehet engedni, hogy a tagállamok eltérjenek a jogszabályoktól” – mondta Ughy. Azonban úgy vélte, az uniónak korábban jeleznie kellett volna aggodalmait, és írásban kérni kellett volna Magyarországtól, hogy változtassanak a gazdaságpolitikán. „Szóban tették csak, de tettek nem követték” – jegyezte meg a politikus. A képviselő szerint „kérdés, miért pont most és miért pont Magyarország. Recseg-ropog a valutaunió, nem tudják, mit kezdjenek a görögökkel, a portugálokkal. Magyarországgal példát statuálni jelen helyzetben pótcselekvés az EU részéről.”

A fal adja a másikat

A politikus egy rossz szülőhöz hasonlította az Európai Bizottságot. „Ha a szülő szól, hogy valamit nem szabad, majd annyiban hagyja a dolgot, és nyolc év múlva ad egy akkora pofont, hogy kórházba kerül a gyerek, a bíróság sem fogadja el mentségként, hogy 8 évvel korábban figyelmeztették a gyereket. Ez egy következetlen szülői magatartás az EU részéről is.”

Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke sajnálatos eseménynek minősítette, hogy épp az ellen az ország ellen indít eljárást az Európai Bizottság, amelyik a kezdeményezője volt a 6-os jogszabályok bevezetésének és a fiskális politika szigorításának. „Épp most fogyott el a türelem, amikor megmutattuk, hogy fegyelmezetten végrehajtjuk a pénzügyi intézkedéseket” – mondta Hörcsik a hvg.hu-nak. „Lehet, hogy a pénzügyi biztos megfordult a brüsszeli jósdában, ezért tudja, mennyi lesz 2013-ban a hiány, de ezt nem tudom elfogadni. Sajnálom, hogy nem vették figyelembe a magyar kormány friss intézkedéseit, amivel tovább mérsékeli az államháztartási hiányt. Mindenesetre sok víz lefolyik még a Dunán a foganatosításig, meg vagyok róla győződve, hogy nem kerül sor az intézkedés foganatosítására” – tette hozzá.

Bűn és büntetés

Az Országgyűlés hétfői ülésén is napirend előtt téma volt az EB döntése. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint a kormányt sújtó uniós döntés a kohéziós alapok felfüggesztéséről fordulópont: a kormány vagy szembenéz a realitásokkal, vagy “nevetséges puccsokat, hazaárulást kiáltva fittyet hány a valóságra”. A képviselő szerint Orbán Viktor “két célt tűzött ki: a centrális erőtér létrehozását, a szabadságjogok szűkítésével, és a középosztály megerősítését. Az első cél megvalósításában öles léptekkel haladt előre, a második területen a szegények rovására történtek intézkedések, de több ezermilliárd forint válságadó, magán-nyugdíjpénztári megtakarítás lenyúlása után sincs fejlődő gazdaság. A külföldi befektetők elfordultak az országtól, hazaiak nem léptek a helyükre”.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára válaszában méltánytalan és jogellenes lépéssorozatról beszélt az Európai Bizottság részéről. Szerinte figyelmen kívül hagyták az “önmagukért beszélő tényeket”, hogy Magyarország 2011-ben tartotta a 3 százalékos költségvetési hiányt, 2012-ben is tartani fogják, 2013-ban sem az előre jelzett 3,25, hanem 3 százalék alatti lesz a hiány – mondta. Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben tájékoztatta az EU vezetőit. Németh szerint az EU alapszerződésével ellentétes cselekmény, hogy egy “jövőben esetlegesen bekövetkező esemény miatt akar büntetni” az Európai Bizottság. A maguk részéről folytatják a konzultációkat, “Magyarország harcol az igazáért. Tárgytalan lesz a javaslat, ezért nem is fog sor kerülni a befagyasztásra” – fejezte be felszólalását Németh.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, képviselőcsoportjuk úgy döntött, támogatja a kormányt abban, hogy álláspontját megvédje a brüsszeli tárgyalásokon. A Fidesz frakcióvezetője szerint fel kell tenni a kérdést, kinek az érdekeit képviseli az EU, amikor egy tízmilliós országot büntet pártállástól függetlenül, amikor az ki akarja javítani a korábbi évek hibáit. „Brüsszel az unió állampolgáraiért felel, így Magyarország érdekeit is kell szolgálnia a Bizottságnak – közölte Lázár, majd feltette a kérdést, “kinek a bűne, hogy ide jutott az ország”. „A 2004-2010-es szocialista kormányé a bűn, a büntetés pedig minden magyar honfitársunké” – jelentette ki, szeinte a magyarok áldozatvállalását nem akceptálja az EU, és ezzel bűnt követ el. Az MSZP 2006-ban meghamisította a költségvetési hiányadatokat, de „ez jó volt Brüsszelnek, mert puhány partnere volt az MSZP az EU-nak. Brüsszel bármit megtehet velünk, azt hiszik, felmoshatják velünk a padlót. Ez a szocialisták bűne” – mondta végül.

forrás és teljes cikk: hvg.hu