Huszadik évébe lépett a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület, akik vasárnap tartották meg éves közgyűlésüket a Kertvárosi Olvasókörben. Az egyesületnek négy csoportja van: a vásárhelyi, az erzsébeti, a szikáncsi és a székkutasi – kezdte beszélgetésünket Szula Ferenc, elnök, aki hozzátette, hogy a működési költségek igen vékonyak.

Az Önkormányzattól nem kapunk támogatást, hiszen a nem kötelező feladatok közé tartozunk, így pályázatokból és a néhány szponzorunkból próbáljuk fenntartani magunkat – számolt be Szula Ferenc, aki az elmúlt évet számokban is összefoglalta: a városi csoport 336 esetben állt szolgálatba, ami 3966 órát jelent és 14572 kilométert teljesítettek. Az Erzsébeti csoport 74 esetben 1094 órát és 3658 kilométert, a Szikáncsi 118 esetben 983 órát és 2111 kilométert, míg a székkutasi csoport 21 esetben 215 órát és 50 kilométert teljesített.

Így aztán a négy csoport összesen 1148 fővel volt jelen az 539 esetnél, ami 6258 órát jelent időben, míg 20395 kilométert teljesítettek. Az utóbbi szám 3000 kilométerrel kevesebb, mint amit a 2010-es évben teljesítettek, de minden rosszban van valami jó, ahogy az elnök úr is fogalmazott, hiszen az üzemanyagköltségük is kevesebb volt így.

A rendőrséggel továbbra is kiváló az együttműködésünk, a megállapodásukat meg is újították. – Minden szolgálatba állás a rendőrségen kezdődik, ahol regisztrálnak minket – mondta az elnök, akitől megtudtuk, hogy májusig tartanak még egy közgyűlést, ahol alapszabály módosítást végeznek majd. Ebben nem lesznek nagy változások, de azokat a feladatokat, amit a polgárőrök látnak, el más szervezetek nem végezhetik el és ezt az alapszabályba is bele kell írnunk.

A 2012-es évre 1,1 millió forintos költségvetést terveznek. Az év első két hónapjában egy kicsivel kevesebbet teljesítettünk a megszokottnál, de ez a spórolás miatt volt így, de reméljük hamarosan vissza tudunk állni a régi kerékvágásba a heti 4-5 alkalomra és a 2 éjszakai járőrözésre – zárt Szula Ferenc.