Az internet szabadságáért a nemzetközi ACTA-ellenes akciónapon Szegeden is tüntettek. Szombaton ismét az utcára vonultak, a jogi kar előtt gyülekeztek, s mintegy negyvenen vonultak át a polgármesteri hivatalhoz.

„Tudod, hogy az ACTA, vagyis a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás feljogosít másokat arra, hogy nézzék az üzeneteid, chatbeszélgetéseidet, letöltéseid, egyszóval mindent?” – volt olvasható azon a szórólapon, amit a demonstráció résztvevői osztogattak Szegeden.

Sisák Tamás szervező portálunknak elmondta, február 27-én kezdi meg az Európai Parlament az ACTA tárgyalását, ezért demonstrációjukkal jelzik még egyszer, nem kérnek az egyezményből, vagyis annak következményeiből.

Hazánk január 26-án az Európai Unió huszonegy uniós tagállammal együtt írta alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. Az ACTA a hamisítás és kalózkodás elleni fellépés területén a nemzetközi együttműködés megerősítése, a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése.
A megállapodást ellenzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti az internetszolgáltatókat a megállapodás.

„Hazánk nem lépett vissza az aláírástól, de már hat ország, köztük Németország, Lengyelország, Csehország és Románia is megtette már ezt” – közülte Sisák Tamás, aki a megállapodáson belül az opcionális rendelkezéseket tartja a legveszélyesebbnek. „Ezek adnak ugyanis teret azoknak a feltételezéseknek, hogy megfigyelik az internetezőket, illetve aránytalanul nagy pénzbírságot vagy börtönbüntetést lehet majd kiszabni a fájlcserélő programokat használók, illetve a le- és feltöltő internetezők ellen” – magyarázta.

Sisák szerint az internet fejlődése, mint természetes folyamat épp ellenkező irányba halad, mint amit ezek a megállapodások és tervezetek mutatnak. „Egyre szigorúbb rendelkezéseket szeretnének hozni, ennek ellenére az internet egyre szabadabb világ felé hajt” – fejtette ki véleményét.

Forrás: szegedma.hu