A jogi változásra és az ezzel járó tisztújításra a február elsején életbe lépett jogszabályváltozás miatt volt szükség. A közgyűlés egyhangúlag Túrós Andrásnyugalmazott rendőr tábornokot választotta elnökké, aki már másfél évtizede vezeti a polgárőrséget.

Túrós András a köztestületté alakulást olyan kiemelkedő jelentőségű eseménynek nevezte, mint a szervezet 1991-es megalakulását, szavai szerint így minőségi változás történhet a testületnél.
A február elsején hatályba lépett új polgárőrtörvény értelmében a polgárőr-egyesületeknek együttműködési megállapodást kell kötniük az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal, és csak azok az egyesületek működhetnek, amelyek tagjai a köztestületté alakult Országos Polgárőr Szövetségnek.

Az új jogszabály szerint csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök; minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap, és formaruhát viselhet.
A polgárőrmozgalom 1991-ben indult el, eredeti neve Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége volt. A mintegy 2100 egyesületet tömörítő OPSZ-nek több mint 83 ezer tagja van.

Forrás: Szegedma