Egymást érik az egészséges táplálkozással kapcsolatos iránymutatások. Ezernyi jó tanács: mitől lesz strapabíró a szíved, az érrendszered, milyen ásványi sókra, vitaminokra van szüksége a csontozatodnak. Az étkezés és a látás kapcsolatáról ugyanakkor nem sokat hallani, pedig különösen időskorban egyre fontosabb téma a szembetegségek megelőzése.

Kelkáposzta

Viszonylag elhanyagolt zöldség, a kelkáposzta-főzeléken és a frankfurti levesen kívül talán te sem tálalod másképp. Pedig számtalan jótékony hatása ismert, így béta-karotin-tartalma révén immunerősítő, valamint B-vitamin-tartalma miatt az idegrendszerre is jótékony hatást gyakorol. Mindemellett – akárcsak több más zöld leveles zöldség – csökkenti az időskori makuladegeneráció kockázatát is. Ez a látásromlás-típus valójában a retina éleslátásért felelős részét érinti, ennek következtében a tárgyak apró részletei nehezen kivehetővé válnak.

Bogyós gyümölcsök

A szervezet számára a legfőbb antioxidáns-forrást jelentik a különböző bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az eper, a szőlő vagy az áfonya. Számtalan kedvező tulajdonságukat ismerjük, így bőrszépítő, béltisztító, vagy a rákot és az Alzheimer-kórt megelőző hatásukat. A vizsgálatok ugyanakkor azt is megállapították, hogy antioxidáns-tartalmuknál fogva a bogyós gyümölcsök a makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásának lehetőségét is csökkentik. A szakemberek főleg az ötven fölöttieknek ajánlják a friss eper, áfonya vagy málna rendszeres fogyasztását.

Sárgarépa

Azt nyilván eddig is tudtad, hogy a fütyüléshez elengedhetetlen, de azt talán nem, hogy a szemed egészségének egyik legfontosabb támogatója. Rendkívül magas karotintartalma ugyanis a szervezetben A-vitaminná alakulhat át.

A legismertebb vitaminhiányos jelenség a farkasvakság, amikor a szem nem tud alkalmazkodni a gyenge fényhez. Ez azért van, mert az ideghártya fény- és színérzékelő receptorai számára szükséges A-vitaminból nincs elég tartalék. Így a szürkületi látásra a legjobb orvosság napi egy sárgarépa elfogyasztása. A sárgarépához hasonlóan az édesburgonya, a sárgabarack, a mangó és a sárgadinnye is alkalmas az A-vitamin-hiány pótlására.

Tej

A riboflavin, vagy ismertebb nevén B2-vitamin-tartalmának köszönhetően a szervezet szürke hályog elleni harcának egyik legfontosabb fegyvere lehet. A szakemberek elsősorban a csökkentett zsírtartalmú tejet ajánlják, de B2-vitamin-tartalmánál fogva a sajt, a tojás és a máj is alkalmas a szürke hályog kialakulásának megelőzésére.

Marhahús

A cinkbevitel és az egészséges szem közötti kapcsolatot nem olyan régen fedezték fel. A témában ennek kapcsán vált érdekessé a marhahús, amely magas cinktartalma miatt került a szakemberek figyelmének középpontjába. A cink ugyanis az antioxidánsok felszívódását segíti a szervezetben, így közvetve a retina egészségének megőrzésében játszik szerepet. A szemed egészségének megőrzése miatt persze ne mérgezd magad nehéz, zsíros falatokkal, a hentespultnál inkább a soványabb darabokra bökj rá.

Lazac

Magyarországon persze nem kerül mindennap az asztalra, de ha egy ünnepi alkalomra lazacot készítesz vagy rendelsz, azzal a kellemes tudattal teheted, hogy ezzel kisebb esélyt adsz a makuladegenerációnak, és „karbantartod” a retinádat. Tégy róla, hogy legalább kéthetente kerüljön hal az asztalodra: ha nem lazac, legalább szardínia, hering, esetleg makréla. A lazac gazdag még B3-vitaminban is, amely a szürke hályog kialakulásának megakadályozásában játszik szerepet.

 

Forrás: otvenentul.hu