A képzőművészeti pályázatra – amely során Wass Albert műveit illusztráló alkotásokat várta a gyerekektől – a beérkezett munkák közül a zsűri a következőket díjazta:

Bánfi Babett 6 éves óvodás, Korsós Katalin, 5 éves óvodás, Molnár Zita 6 éves óvodás (mindhárman a Bíbor Rajzcsoportból), Herman Pál (Táltos Iskola 4. osztályos), Juhász Boróka (Liszt Ferenc Ének-zenei 3/B), Ambrus Erik (Németh L. Ált. Isk. és Gimn. 7/a osztályosa), Garai Dominika (elsős, a Szntháromság Plébánia  Bíbor rajzcsoportjából), Bíró Ivett (Németh L. Gimn., Ált. Isk. és Óvoda 4/a), Kisházi Gábor (Németh L. Gimn., Ált. Isk. és Óvoda 4/a), Epinger Ákos (Németh L. Gimn., Ált. Isk. és Óvoda 4/a), Grünfelder Anna (Németh L. Gimn., Ált. Isk. és Óvoda 4/a). A zsűri díjban részesítette Mucsi Zoltánt, a Péczely Művészeti Iskola felkészítő tanárát, akinek tíz diákja is indult a pályázaton.

Az ö-ző nyelvjárásban írott pályaművek értékelése során a zsűri elnöke, Földesi Ferenc, a Bethlen Gábor Gimnázium nyugalmazott igazgatója elmondta: a Vásárhely környéki nyelvjárás sokszínűbb az e hangokkal terhelt irodalmi nyelvnél, és változatosabb ezt a nem magyar ajkú befogadónak hallgatni.

A nyelvjárást azonban óvatosan érdemes kezelni, hiszen olyan környezetben, ahol ezt nem ismerik, úgy vélhetik, hogy különcködni akarunk, vagy esetleg még csúfolást is kaphatunk érte. Mint elmondta, aktív pedagógusként a tanórákon az irodalmi nyelvet használta, azonban szünetekben a gyerekekkel már a tájnyelvet alkalmazva beszélt. Arról nem is beszélve, ha otthon, volt, ahol szülei rossz néven vették volna, ha nem a megszokott, ö-zéssel, hanem irodalmi e-ket használva szólalt volna meg.

Farkas Ferenc, a gimnázium nyugalmazott tanára hozzátette: a szállóige szerint nyelvében él a nemzet, holott jobb lenne, ha nyelvjárásaiban élne, és a vásárhelyi ö-ző nyelvjárás is komoly értékünk.

Az ö-ző nyelvjárásban írott irodalmi művek pályázatára a következők adtak be pályaművet:

Petrecz Jánosné (Hódmezővásárhely), Bagdi Andrea (Szeged), Miskolczi Tamás 5/b oszt. Tanuló a Varga Tamás Általános Iskolából, felkészítő tanára Szőke Istvánné, Diószegi Szabó Pál (Hódmezővásárhely), Kezes Imréné (Hódmezővásárhely), Balogné Kis Gyöngyi (Hódmezővásárhely), Haranghy Géza (Vásárhely), Kis Angéla (Vásárhely), Szántó Imre (Vásárhely), Hegyiné Csernus Judit (Vásárhely) és Szente Varga Gergelyné Kálvai Mária (Hódmezővásárhely), a kör valemennyiük teljesítményét díjjal ismerte el.

Arnay

 

 

##audio:100##