Mint elmondta, arra eddig is büszkék lehettünk, hogy Vásárhely egy felvilágosult város, a térség kulturális centruma, most azonban már arra is büszkék lehetünk, hogy Vásárhely egy ehhez méltón kivilágított város, amely jövőt kíván adni fiataljainak. Ezt bizonyította, amikor támogatást adott munkahelyteremtéshez a város vállalkozóinak, 120 ingyen telket adott az életüket a városban tervező házaspároknak, és ugyanezt bizonyítja a most lezárásra került fejlesztés is.

Almási István hozzátette: ugyanaz a mondat jár a fejünkben, amikor múzeumot építünk, amikor tárlatot nyitunk meg, vagy oktatási programmal fejlesztjük iskoláinkat, vagy épp most, amikor Európa legmodernebb közvilágítási projektjét zárjuk le: legyen ebben a városban világosság – a fejekben is.

A konferencián előadásában igazolta a 750 milliós, 50 százalékban uniós támogatással megvalósított fejlesztés eredményeit Péter Zsolt, az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. stratégiai és Koordinációs Igazgató-helyettese és Cseresznyák Miklós, a Tungsram-Schréder Zrt. Kereskedelmi igazgatója.

A konferencián részt vett Szabó István, Derekegyház polgármestere, aki Lázár János kijelentésére, amely szerint az új technológiát minden önkormányzatnak ajánlja, kijelentette: egyetért ezzel, hiszen Derekegyházán is alkalmaznak már LED-es világítást. Igaz, messzen me ekkora volumenben, mint Vásárhelyen, viszont az áramot napelemekkel biztosítják hozzá. Szabó isztvn leszögezte: az önkormányzatok számára jelentős kiadást jelent a villamos energia árának kifizetése, emiatt érdemes a LED-es technológia alkalmazását megfontolni.

Arnay