Belka ésszerűnek nevezte, hogy a lengyelek nem sürgetik az euró bevezetését.
Véleménye szerint Lengyelország nem csatlakozik az övezethez az ő jegybanki elnöksége idején, azaz az elkövetkezendő 4,5 évben.
Hangsúlyozta, hogy a kormány brüsszeli “lavírozása” kedvez az országnak, mivel az országnak “akár az euróövezeten belül, akár azon kívül, elsősorban saját érdekeit kell védenie”, legfőképpen, hogy az unió más tagja ne próbálja meg elsajátítani Lengyelország onnan származó pénzét”.


Belka szerint a 2011. évi 4,3 százalékos lengyel infláció túl magas, de “importtermék, amely a drága kőolajjal, gázzal, más nyersanyagokkal és a dráguló élelmiszerekkel” került az országba.
Kiemelte, hogy Lengyelországban nem érzékelhető olyan ár-bér spirál, amely a jegybankot erőteljes beavatkozásra késztetné.
A reálbérek “nagyon mérsékelten növekednek, sőt 2011 utolsó negyedévében meg is álltak, mert a nominálbér értéke egybeesett az inflációéval” – mondta, kiemelve: ennek köszönhetően az európai átlagnál gyorsabban nő a lengyel munkahelyek száma (évente átlagosan 2-2,5 százalékkal), a 9,9 százalékos munkanélküliség sem túl magas (az európai átlag 10,3).

forrás:MTI