Az Amerikai Szívtársaság (AHA) szakemberei a Circulation című orvosi folyóirat online kiadásában csütörtökön tették közzé megállapításaikat, amelyek szerint igen kis mértékben növeli csak a szex a szívroham vagy a hirtelen szívhalál kockázatát mind a szívbetegek, mind a szívbetegségben nem szenvedők körében.

Mint Glenn Levine, a jelentés vezető szerzője, a houstoni Baylor Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, számos szívbeteg páciens nem fontolgatja, hogy felmenjen-e egy lépcsőn, miközben sokan aggódnak amiatt, hogy a szexuális tevékenység egy újabb szívrohamot válthat ki náluk.

A jelentés szerint a szex témájáról minden kezelőorvosnak beszélnie kellene szívrohamon átesett pácienseivel, mégis kevesen teszik ezt meg, mert kényelmetlennek érzik a témát. A most kiadott iránymutató ezt az űrt kívánja betölteni.

A tanácsok kiterjednek például arra, hogy az elszenvedett szívrohamot követően mikortól veszélytelen a szexuális aktivitás. A kutatási adatok elemzése után úgy vélik az AHA szakemberei, hogy egy enyhébb infarktus után, amint pár lépcsősort viszonylag kényelmesen meg tud tenni valaki, rendben lévő a szex is. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az átlagosnál nagyobb szívkockázatnak vannak kitéve azok a férfiak, akik házasságon kívüli kapcsolatban, sokszor fiatalabb nővel, szokatlan pózokat kipróbálva kezdik újra a szexet. Ezek a körülmények ugyanis növelik a stresszhatást, ezzel a hirtelen szívhalál kockázatát. A tanulmány szerint a Viagra és más, merevedési zavarokra adott szerek általánosságban veszélytelenek azokra a férfiakra, akiknek szívbetegsége stabil fázisban van.

Mint Levine hozzátette, a szexuális tevékenység az összes szívroham 1 százalékában jelenik meg kiváltó okként. A szívrohamot elszenvedett emberek körében annak kockázata, hogy újabb szívrohamot szenvednek el, vagy hirtelen szívhalál éri őket, körülbelül 1 százezrelék óránként, a szexuális aktivitás ezt 2-3 százezrelékre emeli óránként.

Forrás: MTI