A kérelmek feldolgozása során az egyik kiemelt feladat, a benyújtott okmányok, kimutatások elemzésén alapuló kockázatelemzési szempontok figyelembe vételével, a jogosulatlan visszaigénylések kiszűrése.

Amennyiben az okmányvizsgálat során visszaélésre utaló jelek tapasztalhatók, (pl.: a bevalláshoz csatolt számlák nagy százaléka decemberi gázolaj vásárlásról szól, szemben azzal, hogy az év ezen időszakában már a mezőgazdasági munkák nem jellemzőek) úgy a visszatéríteni igényelt jövedéki adó kiutalását megelőzően a pénzügyőrök helyszíni vizsgálat keretében tartanak ellenőrzést az igénylőnél.

A közelmúltban lefolytatott helyszíni ellenőrzések derítettek fényt több olyan visszaélésre, amikor a visszaigénylő nem az általa vásárolt és felhasznált gázolajra kiállított számlát csatolt a bevalláshoz annak érdekében, hogy annak jövedéki adóját jogosulatlanul visszaigényelje.
Volt eset, mikor az ellenőrzött személy a pénzügyőrök kérdésére elmondta, hogy a bevalláshoz benyújtott számlán szereplő gázolajat, melyet hitelkártyával történő vásárlás során állítottak ki, nem  ő vásárolta, a számlákat az üzemanyagtöltő állomáson állították ki a nevére.
Más esetben olyan számlákat találtak a pénzügyőrök, melyeket a számlakiállítóként feltüntetett gazdasági társaság egy ismeretlen személy által vásárolt gázolajról a visszaigénylő nevére állított ki, hogy az szintén jogosulatlanul kérhesse a visszaigénylést.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei bizonyított visszaélések esetén az adózó által jogosulatlanul benyújtott számlák erejéig elutasítja és az elutasított összeggel megegyező adóbírság kiszabása iránt intézkedik. Emellett a fiktív számlák tekintetében minden esetben büntető feljelentést tesz magánokirat-hamisítás miatt a területileg illetékes rendőrhatóság felé.

Némedi Varga Éva őrnagy
sajtófelelős