A Szegeden az elmúlt két hétben leesett hó mennyisége a nem várt kategóriába tartozott – így foglalta össze a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője a város lakóinak életét alaposan megnehezítő extrém időjárás tapasztalatait. Bakacsi Zoltánelismerte: a hatalmas havazás komoly kihívás elé állította a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is.


A szakember elárulta: miközben a költségvetésükben 26 millió forint áll rendelkezésre a hó elleni védekezésre, az idei tél munkái már legalább 60 milliót emésztettek föl, amit a cégnek magának kell kigazdálkodnia. A környezetgazdálkodásnak 2 millió 100 ezer négyzetméternyi felület, összesen mintegy 1040 utca, 520 megálló, 70 kilométer kerékpárút takarításáról, síkosságmentesítéséről kell gondoskodnia a megyeszékhelyen. A folyamatos hóesés mellett a rendelkezésre álló gépparkkal, illetve 100 emberrel fizikailag lehetetlen volt, hogy mindenhonnan azonnal eltüntessék a “fehér égi áldást”, ugyanakkor – mint fogalmazott – az egyes területeket a vonatkozó rendeletekben foglaltaknak megfelelő ütemezéssel tisztították, gépeik és munkatársaik állandóan dolgoztak, s alvállalkozókat is bevontak.

Megtudtuk: Szegedről összesen körülbelül 10 ezer köbméter havat és jeget szállítottak el a fagyos napok során. Ennek folyamata úgy néz ki, hogy előbb tolólapos járművekkel összetolják, majd rakodógépekkel szállítójárművekre rakják, végül következhet a szállítás. Az első számú, erre a célra kijelölt hely a rakpart volt, ahová azonban hamar ki kellett tenni a “megtelt” táblát, ezt követően a régi Foka homoktelepre vitték a további adagokat.

Bár időközben kisütött a nap, s beköszöntöttek a plusz Celsius-fokok, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladatai nem szűnnek meg egy csapásra. Bakacsi Zoltán elmondta: a kiszórt síkosságmentesítő anyagot fel kel takarítaniuk, mivel az nem folyhat a csatornaszemekbe.

Az út szélén feltornyosult hókupacok “elbontása” viszont nem az ő feladatuk. Így amelyik nem akadályozza a közlekedést, az feltehetőleg olvadásig a helyén marad. A parkolóhelyek felszabadítása pedig a Szepark illetékességi körébe tartozik – tájékoztatott.

 

Forrás: Szegedma