A tél vége felé a szervezetnek különösen nagy szüksége van vitaminokra, de Kovács Gábor orvosmeteorológus szerint ilyenkor a zöldségek és gyümölcsök kevesebbet érnek. A tél végén kapható gyümölcsök vitamintartalma alacsony, ezért érdemes multivitamin-készítményeket kúraszerűen szedni – tette hozzá.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács vezetője leginkább a paprikát, a paradicsomot, az almát, a retket és a hagymaféléket ajánlja ebben az időszakban, de szerinte az importtermékek vitamintartalma nem feltétlenül kisebb. Ezeket a gyümölcsöket egy héttel korábban szedték le, ez pedig nem számít annyi időnek, ami jelentősen csökkentené a vitamintartalmat – vélekedett.

Papp Gáborné táplálkozási tanácsadó a narancsot és a citromot javasolja a tavaszi primőrök beéréséig, és szerinte érdemes táplálék-kiegészítőkkel pótolni a vitaminokat. Kimerülnek az erőforrásokat, amiket a talajból fel tudnak szívni a növények, így szinte a nullával egyenlő az a vitamin, amit megeszünk zöldség és gyümölcs formájában – fejtette ki.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a gyorsfagyasztott, mélyhűtött zöldségeket ajánlja erre az időszakra. Ha viszont a fagyasztó után pár napig a hűtőszekrényben tároljuk ezeket a termékeket, drasztikusan csökkenhet a bennük lévő vitaminmennyiség – tette hozzá.

 

Forrás: Inforádió