75 éve annak, hogy az éppen akkor Szegeden élő és dolgozó Szent-Györgyi Albert kutatásaiért elnyerte az orvosi Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem, a tudós egykori munkahelye 2012. március 22-25. között konferencián emlékezik meg a jeles eseményről, amely számos különlegességet tartogat. A rendezvényre 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta a meghívást, őket kilenc szerencsés dél-alföldi középiskolás diák mutatja majd be a nagyközönségnek: a tanulók kivezetik a professzorokat, nagyjából öt percben bemutatják őket, majd személyes kérdéseket is tehetnek fel nekik. Több mint hetven fiatal vállalkozott a feladatra, közülük válogatta ki Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Végh Ágnes, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, valamint Pálfi György, az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a legkiválóbbakat. A csütörtök és péntek délután tartott meghallgatásokon a diákok kommunikációs készségét, angol tudását és felkészültségét is tesztelték.

“Nem tartom jó dolognak visszaűzni a tudományt a laboratóriumokba. Ritka alkalom, hogy ennyi kiváló ember tartózkodjon egyszerre itt Szegeden, önző dolog lenne, ha ezt csak egy zárt csoportnak tennénk elérhetővé” – emelte ki Pál József rektorhelyettes. Mint mondta, a fiatalok számára is szerették volna közvetlenebbé tenni ezt a jeles eseményt, egyfajta kapocsként kötné össze a géniuszokat és a nagyközönséget a jól felkészült, talpraesett diák. A Dél-Alföld területéről több mint tíz iskolából érkeztek pályázók: legtöbb jelentkező a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumból jött (11 fő), de számos diák adott be pályázatot az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumból (10 fő) is. Szegeden legaktívabbak a Tömörkény István Gimnázium (9 fő), illetve a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (7 fő) tanulói voltak. “Évezredek óta az európai kultúra toposza, hogy az új generáció soha nem oly sikeres, mint az előző volt. Ezt meghazudtolta a tegnapi válogatás, ahol számos elképesztően ügyes diákot ismerhettünk meg” – dicsérte a pályázókat a rektorhelyettes.

“Érdekes, kreatív módon közelítették meg a tanulók a kérdést. Voltak, akik tényszerűen próbálták bemutatni a Nobel-díjasok életútját, mások pedig kicsit humoros módon, egy-egy téma körüljárásával – például a sport, a hobbijuk, vagy a tudomány és a család összeegyeztetése – beszéltek róluk. Igen tehetséges, talpraesett diákokkal találkoztunk, főleg az orosházi és a makói iskola tanulóit illeti dicséret” – emelte ki Végh Ágnes. Szerinte az ideális előadás a kettő kombinációja lehet, egy viszonylag rövid, velős összegzés személyes vonulattal színesítve. “Számos kiváló, jól felkészült diákkal találkoztunk, nem lesz egyszerű közülük kilencet kiválasztani” – tette hozzá a professzor.

Forrás: Szegedma