Budai Gyula a Négy Mancs képviselőinek küldött levélben emlékeztet arra, hogy még tart az alapítvány gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálata, ezért azt kéri, rövid időn belül válaszolják meg kérdéseit, így például azt, hogy Marcus Müller alapítványi képviselő milyen gazdasági kapcsolatban van az említett német áruházlánccal. A kormánybiztos arra is kíváncsi, hogy milyen az üzleti kapcsolata a Négy Mancsnak az osztrák tulajdonú Human Dialog Kft.-vel. Utóbbira azért vár választ Budai Gyula, mert tudomása szerint a kft. működésihitel-jellegű kifizetésként több mint 45 millió forintot utalt át az alapítványnak az utóbbi években.
Az elszámoltatási kormánybiztos megfogalmazza azt a kérdést is, hogy miért éppen a Bács-Tak Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft., a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. és a Toll 96 Kft. szerepel a Négy Mancs pozitív termelői listáján. A politikus végül arról érdeklődik, milyen összegű állami támogatásban részesült az állatvédő szervezet 2007-től Magyarországon.


Az ügyben, kiemelten a Human Dialog Kft. 45 millió forintos előfinanszírozása kérdésében, vizsgálatot fog kezdeményezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – közölte Budai Gyula. Mint ismert, az elszámoltatási kormánybiztos augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs – Alapítvány az Állatvédelemért működését a szerinte “közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányával” összefüggésben. A szervezet kifogásolható tevékenysége miatt a szentesi Hungerit Zrt. pert kezdeményezett, a Baromfi Termék Tanács (BTT) pedig a Budapesti Főügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult.

forrás:agromonitor