Megszokott pénzeink átmérője, súlya és anyaga is megmarad, egyedül a felirat változik majd. Először a húszforintosokat verik újra, mondta a Kossuth Rádió Krónikájának Horváthné Rudolf Teréz, a Pénzverő kereskedelmi igazgatója.

Az Alaptörvény 2012. január 1-től hatályos, ez azt jelenti, minden január 1-jét követően megjelenő pénzérmén a Magyar Köztársaság helyett Magyarország feliratot kell megjeleníteni a kibocsátó hatóság megnevezéseként. Mivel a forgalmi pénzek élettartama 20-30 év, a Magyar Nemzeti Bank ezeket csak a kopásuk arányában fogja lecserélni, magyarázta Horváthné Rudolf Teréz.

Megmaradnak törvényes fizetőeszközként a Magyar Köztársaság feliratú érmék is, de azért, hogy az új megnevezésnek emléket állítsanak, a Magyar Pénzverő 2012. január 1-jével első napi vereteket tartalmazó forgalmi sort bocsátott ki. Ez egy díszcsomagolású, ünnepélyes változat, amelyben minden címlet – az öt forintostól a 200 forintosig – megtalálható.

Február második felében először a húszforintosok jelennek meg a pénzforgalomban, ekkor kezdődik az új feliratos érmék tömeggyártása. Idén valószínűleg csak a kis címletek, az öt-, tíz- és húszforintosok kerülnek sorra, tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió
MTI fotó: Soós Lajos