A 83 évesen is jó egészségnek örvendő, nagyszerű humorral megáldott, „Gabinéni” beszélt erdélyi családi gyökereiről, az otthonról hozott hagyományokról, szokásokról. Elmesélte, hogyan kínálta meg anyai nagyapjának bátyja a Tordára látogató, regényéhez ihletet merítő Jókai Mórt legendás hírnévnek örvendő borával és hogyan foglalt helyet a nagy magyar író a jelenleg Gabinéni vásárhelyi házának nappalijában található díványon.

Blazovich Péter tanulmányaira vonatkozó kérdésére reagálva elmondta, hogy érettségi vizsgáját követően előbb agrármérnöki, majd tanári diplomát szerzett. Felsőfokú tanulmányai végzése közben ismerte meg későbbi férjét, a romániai sorkatonai szolgálat elől Magyarországra kalandos úton átmenekült Dr. Benczédi Ferencet, akivel első diplomájának átvétele napján kötötték össze hivatalosan is életüket. Boldog házasságuk eredményeként hat lánygyermekük született, akik a mai napig sok örömet okoznak „Gabinéninek”. Ezt a kellemes érzést csak fokozza, amikor karácsonykor összegyűlik mind a tizennyolc unoka egy-egy meghitt ebédre, vacsorára, illetve a farsangkor rendezett jelmezes felvonulásra.

Az est mottójának választott „Egyensúly a mindennapokban” kifejezés jelentését is megosztotta a szép számú hallgatósággal. „Gabinéni” azért javasolta ezt a szlogent, mert meglátása szerint alapvető fontosságú megtalálni az egyensúlyt a munka, a család és egyéb tevékenységek között.

Az estet a helyi Wass Albert Kör tagjai által előadott versek tették színesebbé. Benkő László, Wass Albert: A gyökér megmarad című versét adta elő, Mónus Bálint pedig „Gabinéni” egyik kedvenc költeményével Áprily Lajos: Imádkozom:legyek vidám című  művével örvendeztette meg  a nyugdíjas pedagógust.

 

Báló Péter
az Emlékpont múzeumpedagógusa