Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a dandár parancsnokának jelentését követően Domján László vezérőrnagy állománygyűlésen köszöntötte a Debrecenben szolgáló katonákat, majd a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj búvár állományának három tagja vehette át az elismerést.

Molnár Zsolt törzsőrmester, Bíró Lajos őrmester és Hollós Péter szakaszvezető még az elmúlt év végén egy tanfolyamra utaztak Szentes helyőrségbe, amikor Törökszentmiklós határában egy balesetre lettek figyelmesek. Hollós Péter szakaszvezető biztosította a helyszínt, illetve elkezdte irányítani az áthaladó forgalmat, Bíró Lajos őrmester azonnal telefonált a mentőknek, és jelentette milyen típusú sérüléseket szenvedett a kerékpáros. Ezalatt Molnár Zsolt törzsőrmester részletesen átvizsgálta az elgázolt férfit, majd megkezdte a mellkas kompressziót. Körülbelül 2-3 perc múlva megérkezett az első mentőgépjármű, amelynek a személyzetével közösen folytatták az újraélesztést, ennek során Molnár Zsolt törzsőrmester – felkészültségének köszönhetően – a mentősök által biztosított lélegeztető ballont is tudta alkalmazni. Miután az idő közben a helyszínre érkező rohamkocsi orvosai folytatták az újraélesztést, a katonák a továbbiakban a rendőrök tevékenységét segítették. A kisteherautóval elütött kerékpáros sajnos súlyos sérülései miatt az azonnali és szakszerű újraélesztés ellenére sem élte túl a balesetet.  A katonák munkáját azonban a kiérkező mentőorvos és az intézkedő rendőrök is elismerték és megköszönték.

Domján László vezérőrnagy a jutalmak átadását követően az állománynak elmondta: „2012-ben fő feladat azokat az alternatív erőforrásokat megtalálni, amelyek a Magyar Honvédség működését, szinten tartását és feladat-végrehajtását biztosítani tudják. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a kiképzésekre, valamint a nemzetközi szerepvállalásainkkal kapcsolatos feladatok teljesítésére. Ebben az évben sem engedünk a minőségből: azt a rendet, fegyelmet és tartást, amely a magyar katonákat jellemzi, mindenképpen megtartjuk. Emellett megvizsgáljuk, hogy melyek azok a területek, ahol ésszerűsíteni, megtakarítani lehet annak érdekében, hogy az előbb említett feladatok ellátása, a Magyar Honvédség képességei semmiképpen ne szenvedjenek csorbát.”

 

A parancsnok az állománygyűlést követően ellátogatott a Kossuth laktanya szomszédságában lévő Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakkozépiskola és Kollégium épületébe. Itt okleveleket adott át annak a tíz KatonaSuli programban részt vevő diáknak, akik kiemelkedő teljesítményük elismeréseképpen részt vettek a XII. Doni Emléktúrán. A látogatás arra is lehetőséget nyújtott, hogy közvetlenül a diákoktól és oktatóiktól értesüljön a honvédelmi oktatás gyakorlati megvalósulásáról. Berkecz Gábor intézményvezető büszkén számolt be arról, hogy egyik volt diákjuk a Bocskai dandárnál szolgál, s hogy a katonasulis hallgatók magatartásán határozottan érezhető a fegyelmezettség, a céltudatosság és a tisztelet. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok hozzátette: az idén januárban megalakult, a felderítő zászlóalj katonáiból álló háromfős oktatócsoport immár teljes munkaidőben tanítja a Katonai Alapismeretek tantárgy elméleti és gyakorlati részét, így még hatékonyabbá válhat az oktatói, nevelői munka.

A vezérőrnagy ezután részt vett a KFOR hatodik váltásának elköszönő ünnepségén, a délutánt pedig a hajdúhadházy Vay Ádám Kiképzőbázison töltötte.

 

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy