A főorvosnő elmondta: bár Szegeden lakik, Vásárhelyre hazajött, hiszen szülei révén kötődik a városhoz. Mint elmondta, dolgozott mentőorvosként és a sürgősségi betegirányításban is, és hozzátette: sok betegségnél hátrányos, ha a beteg csak 25 kilométernyi mentőautós után juthat csak az ellátáshoz, amely jövő hétfőtől, az osztály munkába állásától meg fog változni.

Dr. Lóczi Gerda kijelentette: az osztály a kórház kapujaként fog működni, azonban a gyógyszerek felíratása, vagy az egyszerűbb betegségek ellátása ezen túl is a háziorvosok, illetve ügyeleti időben a központi ügyelet feladata lesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha fulladásos, mellkas szorítással járó tüneteket tapasztalnak, ne személyautóval hozzák a beteget a kórházba, hanem hívják a mentőket, akik már a helyszínen szakszerű ellátást nyújtanak, és megfelelő kényelemben tudják a beteget a megfelelő ellátási helyre szállítani.

– Már minden műszer a helyére került az osztályon, ahol az ott dolgozók folyamatosan készülnek az átadásra – mondta el dr. Kallai Árpád főigazgató, aki hozzátette: izgalommal készülnek a sürgősségi osztály átadására, amilyen eddig soha nem működött az Erzsébet Kórházban.

Csökkenni fog az osztályok ambulanciáinak feladata is az új osztály munkába állásával – tájékoztatott dr. Kallai Árpád. Az ambulanciákon csak azoknak a betegeknek kell jelentkezni, akiket az osztályos felvétel előtt megvizsgálnak, akik ambuláns esetben érkeznek, a sürgősségin fogják ellátni, és ha szükséges, az osztály orvosainak segítségét kérik konzíliumra a sürgősségin.

Setényi Istvánné a Visszhang utcából érkezett a fórumra, ahol elmondta: nagyon örül, hogy Vásárhelyen kaphatják meg a sürgősségi ellátást a rászorulók, ő maga is több betegséggel küszködik, és két alkalommal is Szegeden kellett, hogy ellássák, így viszont hamarabb juthatnak majd orvosi segítséghez. Kiss Bálintné a Pásztor János utcából kereste fel a fórumot, ahol portálunknak nyilatkozva elmondta: szerinte egy ekkora településnek kijár, hogy sürgősségi ellátást nyújtson a kórháznak, és örül, hogy ezt sikerült kiharcolnia a városnak. Mint elmondta, anyósát szállították a szegedi klinikára ellátásra, majd utána kerülhetett vissza a vásárhelyi kórházba, így megalapozott a véleménye, hogy itt helyben érhessék el az ellátást a város és környékének lakói.

Arnay