Az Atlanti-óceán és a Kelet-európai-síkság fölötti középponttal egy-egy anticiklon helyezkedik el. Területükön általában kevés, csak a magasnyomás peremén több a felhő, ott helyenként havazik. Ugyanakkor a Norvég-tenger, a Baltikum és a Földközi-tenger középső medencéje fölött sekély ciklon örvénylik. Emiatt a Germán-Lengyel-alföldön és a Balkán-félsziget térségében többfelé havazik, Izlandon eső, záporeső esik. A mediterrán térségben és szárazföldünk nyugati vidékein enyhe az idő, a délutáni órákra általában 7 és 12 fok közé melegszik fel a levegő. Ezzel szemben Európa nagy részén továbbra is hideg van, a maximumhőmérséklet többnyire -5 fok alatt marad, északkeleten néhol -20, -23 fokot is mérnek.
Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedvesebb, majd északnyugat felől egyre szárazabb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Hétfőn északon és délnyugaton helyenként, éjszaka északon és nyugaton többfelé vékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Eleinte főként délkeleten, keleten lesz havazás, hószállingózás, majd hajnalig ott is megszűnik a csapadék. Kedden délkeleten is csökken a felhőzet, napközben a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél helyenként megélénkül, hétfőn a Kisalföldön néhol megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8, -13 fok között, a kevésbé felhős, hóval borított tájakon -15 fok körül alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 1, -5 fok között várható.

 

Forrás: MTI