Az extrém hideg idő fokozatosan megszűnik, de még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI-vel.

Csonka Tamás azt mondta: az elmúlt időszakban mind a minimum-, mind a maximumértékek jócskán elmaradtak a februári átlagtól. A következő napokban csak némileg enyhül a hőmérséklet, így továbbra is hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál. Kifejtette: hétfő hajnalban az ország nagy részén – 8, -15 fok valószínű, de az ország északkeleti területein – 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Napközben – 6 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A hét folyamán fokozatosan enyhül az idő. Az éjszakai fagyok is enyhébbek lesznek. A – 20 fok körüli értékek helyett, – 9, – 3 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Hétfő késő estig elsősorban az ország déli felében több helyen lehet számítani havazásra. Nagyjából 8, a déli határvidék közelében több mint 10 centiméter friss hó is eshet mondta a meteorológus. Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek.

Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak hangsúlyozta Csonka Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint jelenleg három megyében, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú – citromsárga – figyelmeztetés, vagyis ezeken a helyeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőre ugyanerre a három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szintén az extrém hideg miatt.

 

Forrás: hirado.hu / MTI