Ahogy telnek fejünk felett az évek, bizony szembe kell néznünk vele, hogy előbb utóbb nem kerülnek el minket se a különböző mozgásszervi megbetegedések. 50 év felett egyre gyakrabban előforduló probléma ez, amellyel 60 év felett már az emberek 80%-a találkozik.

Fájdalommal jár, nehezen tudunk mozogni. Okai között szerepel a túlsúly, a mozgásszegény életmód, illetve a porc elvékonyodása. Ez utóbbit, hogy kiküszöböljük porcvédőt kell alkalmazni, akár akkor ha már kialakult a betegség, ám eredményesebb az ilyen kezelés megelőzésként.

Az izületi problémákat legtöbbször nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőkkel gyógyítják kezdetben. Ezekkel kapcsolatban tudni kell, igaz vény nélkül kaphatók, de gyomorfekélyben szenvedőknél és véralvadásgátlót szedők esetében nem alkalmazhatóak.

A fentiek mellett vannak olyan gyógyszerek, illetve étrend kiegészítők is, melyek a porc állapotát próbálják visszaállítani, kétfajta hatóanyagot tartalmaznak: kondroitin-szulfát valamint glükozamin-szulfát. Ezeket több hónapon keresztül kell szedni.

Pontosan mire lehet szükségünk? Járjunk utána! Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi és Nyizsnyai utca kereszteződésében található Zrínyi utcai Gyógyszertárban e téren is segítenek hétköznapokon fél 8 és este fél 7 között.

Török Anita