1991 decemberében alakult meg a Hódmezővásárhelyi Gazdakör, amelynek létrejöttéért és későbbi tevékenységében is sokat tett az akkori elnök, Kovács Lajos – emlékezett meg köszöntőjében Kispál Ferenc, a MAGOSZ megyei elnöke, aki másfél évtizeden át irányította a vásárhelyi szervezet munkáját. Az első időszakban a kárpótlásban és a földkiméréseknél képviselte a gazdák érdekeit a szervezet.

Kispál Ferenc megemlékezett a 2006-os fővárosi demonstrációról, amikor a gazdák ezer traktorral vonultak a parlament elé, közöttük az a negyven vásárhelyi gazdálkodó, akiket a vásárhelyi Kossuth téren fogadtak a város lakói visszaérkezésükkor. Az egyesület tagsága arany pecsétgyűrűvel köszönte meg Kispál Ferenc tevékenységét.

A gazdák a város fontos stratégiai partnerei

A gazdatársadalom a város legfontosabb stratégiai partnere – szögezte le köszöntőjében dr. Kószó Péter alpolgármester, aki megköszönte a segítséget, amelyet gépeikkel adtak a gazdák az elmúlt hét hideg napjaiban a tűzifa szállítmányoknak a szórvány tanyavilágba való eljuttatásában. Az alpolgármester kifejtette: amíg az uniós szabályok erre lehetőséget adtak, a város adómentességgel segítette a termelőket, és a telekadó szabályait is a gazdák véleményét figyelembe véve alakították ki.

Az őszi aszály miatt az elvetett növények állapota csak a földek tíz százalékán megfelelő – mondta el Kocsis István, a Csongrád Megyei Földművelési Igazgatóság helyettes vezetője, hozzátéve: a legrosszabb a helyzet a repcével, amelyet sok helyen kitárcsáztak, és újravetettek.

A most leesett hó 30-40 milliméter csapadéknak felel meg, azonban a hó alatti föld fagyott, így az neheze jut a talaj mélyebb rétegeibe, és a mínusz húsz fok alatti hideg viszont károkat tesz a gyümölcsösökben és a szőlőkben. Az idei az első év, hogy a megyében nem csökkent az állatállomány: a sertések és marhák száma stagnál, míg a baromfilétszám nőtt.

Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet, hogy az őstermelőknek március 19-ig meg kell hosszabbítaniuk igazolványaikat, hogy az év elejétől lehetőségük legyen a gázolaj jövedéki adóját visszaigényelni, és kijelentette: ettől az évtől a regisztrált személyek már nem az őstermelők szabályai szerint adóznak. Hozzátette: azok, akik rokkantsági, vagy idő előtti nyugdíj mellett termelnek, megszűnt a tb biztosítottságuk, nekik főállású őstermelőként járulékot kell fizetniük. Új lehetőség, hogy családi gazdaságot már testvérek is alapíthatnak, és felhívta a figyelmet, hogy a gázolaj adója utáni igényt csak elektronikusan fogadja be a NAV.

Időben kifizetik a támogatásokat

Schultz József, az MVH szegedi irodájának a területalapú támogatási kérelmekkel foglalkozó osztályának vezetője kijelentette: időben teljesítették a kifizetéseket, amelyek az idén és jövőre is 10-10 százalékkal emelkedtek. Ebben az évben hektáronként 55 ezer forint segíti a gazdálkodást, míg sertések után 47 ezer, hízott bikák után 47 ezer forint támogatást utalnak. Anyajuhok után 3210 forint jár, de a különösen kedvezőtlennek minősülő területeken ez eléri az ötezer forintot. A méhészek az idén eszközfejlesztésre és családok szinten tartására is igényelhetnek támogatást, továbbá a kárenyhítésre érkezett 116 kérelemre utalandó összeg egyharmada még februárban a gazdák számlájára kerül.

A Gazdakör fórumokat szervezett a gazdáknak a belvízhelyzetről és az adózásról is – mondta el a tavalyi évet összegző beszámolójában Pál László, a vásárhelyi kör elnöke, aki hozzátette: az ifjúgazda tagozat tanulmányutakat szervezett itthon és külföldön is, és megköszönte a Rádió 7-nek a tájékoztatásban nyújtott segítségét. A beszámolót a tagság egyhangúlag fogadta el.

Nem a kormánybiztoson múlik az elszámoltatás gyorsasága

A Magosz a posztjáról lemondott Ángyán József államtitkár helyére Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost jelölte, aki, amennyiben a miniszterelnök támogatja, novemberig mindkét tisztségét el kívánja látni. Budai Gyula, aki a Magosz szövetségi igazgatója is, kormánybiztosi munkájáról elmondta: jelenleg négy, korábbi szocialista kormánytag és 15 államtitkár ellen folyik bírósági eljárás, és a Malév és a MÁV esetében folyó vizsgálatok újabb eljárásokat vetítenek előre.

Az eljárások elhúzódását az okozza, hogy azokat a törvényes utak betartásával folytatják el – hangsúlyozta Budai Gyula -, aki fontosnak nevezte azt a kormányzati törekvést, amely az ítélkezés folyamatát kívánja gyorsítani. Az unió általa alkalmazott kettős mérce illusztrálására elmondta: amikor Görögország csak centiméterekre áll az államcsődről, a Klubrádió problémája megelőzi ezt a tagállamok szervezetei szemében. Magyarország olyan lépéseket tett meg, amelyek lehetetlenné teszik azt, hogy akik eddig megélhettek korábbi előjogaikból, ezen túl ezt nem tehetik. A kormánybiztos rámutatott: a támadásoknak van pozitív hozadéka is van: soha nem látott társadalmi összefogás mutatkozik meg tevékenységük mellett. Az uniós vitákról szólva kijelentette: azok nem szakmai, hanem politikai viták, és a liberális erők célja negatív színben feltüntetni hazánkat, miközben a lefolytatott vizsgálatok eredménye, hogy eddig százmilliárd forintot sikerült visszaszerezni az ország költségvetésének.

Budai Gyula elmondta: működése alatt 51 büntetőfeljelentést tett, mindegyikben folyik az eljárás, azonban most már az építkezésre is figyelni kell, és rámutatott: a Magosz a Parlamentben hat képviselővel van jelen, Jakab István személyében az egyik országgyűlési alelnöki poszttal is bírnak, akik mind a gazdák érdekeit képviselik az Országgyűlésben, és hozzátette: a számos törvényi változás célja, hogy a hazai közigazgatást a talpára állítsák.

Az egy éve felállt Nemzeti Földalap működése során olyan visszásságokra is fény derült, hogy olyan, termelésre alkalmatlan területek is állami kézbe kerültek, amely után a tulajdonos havi kétszázezer forintos járadékot kap – jelentette ki Péter Mihály, a szervezet ellenőrzőbizottságának elnöke. Céljuk, hogy segítsék a kis- és közepes gazdálkodók földhöz jutását Ángyán professzor távozása után is – cáfolva ezzel azokat a véleményeket, amelyek szerint az államtitkári poszton történő változtatás a nagyüzemek számára hoz előnyösebb helyzetet.

Jakab: az ország ellen folytatott támadások egységet teremtettek

Bár ezt sokan nem szeretnék, a Magosz egységes – szögezte le Jakab István, a szervezet elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki kijelentette: Ángyán Józsefet posztjáról való lemondása ellenére továbbra is barátjuknak tekintik. Magyarország új utakat választott, amellyel az ország korábbi kirablóinak helyzetét megnehezítette – értékelte az elmúlt hónapok eseményeit az elnök, hozzátéve: az IMF-fel folytatni kell a tárgyalásokat, hiszen védőháló nélkül nem jöhet létre a stabilizáció.

Az alkotmányozás során is védelmet kapott földvédelem és GMO-mentesség gazdasági előnyöket is hoz – fejtette ki az elnök, rámutatva: a távol-keleti érdeklődők tudják, hogy hazánkból genetikailag nem szennyezett árura számíthatnak. S hogy a magyar termékeknek és termelőiknek megbecsülése van a világban, az is mutatja, hogy már hamisítják a magyar származást igazoló jelzéseket.

A földtörvény előkészítése során fel kell tárni, mely terület kié, ki használja – mondta el az elnök, rámutatva: 380 ezer hektár állami területen folyik a vita, és növelni akarják a családi gazdálkodók területhez jutási lehetőségeit. A kamarai törvény vitájában kiderült: a multi cégek egyetlen kamarát szerettek volna, azonban nem lehet közös ketrecben tartani a farkast és a birkát – szögezte le az önálló agrárkamara létjogosultságát Jakab István, aki beszámolt arról is, hogy folyik a Vidék Bankjának felállítása az MFB hátterével és a takarékszövetkezetek közreműködésével.

A hazai állattenyésztés távlatai nem a külföldi fajtákat, technológiákat és takarmányt alkalmazó, nagy telepekben vannak, hanem ki kell nyitni a házak udvarait – mondta Jakab István, aki szerint magyar technológiát, állatanyagot és kész takarmánykeveréket kell biztosítani a termelőknek, aki ezáltal megélhetéshez is juthatnak.

Kátai Lászlóné a birtok összevonási támogatásról tett fel kérdésére elhangzott: a kérelmet májustól lehet beadni, de a keretösszegek még nem ismertek. Makó István tanyákat szeretne összevonni, azonban azok közös területe meghaladná az adómentes, hatezer négyzetméteres határt, és az általa használt út adózásáról tudakolódott. A közgyűlésen jelen volt dr. Makó András aljegyző, aki kifejtette: amennyiben a gazdának, ha az utat karban tartja, nem kell utána adót fizetnie.

Arnay