A megemlékezést a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó és Vízilabda Club, a Török Sándor Baráti Kör Egyesület és a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club közös szervezésében február 11-én rendezték meg a Gyarmati Dezső Sportuszoda és Török Sándor Strandfürdőben.

Török Sándor kedden, február 14-én ünnepelné 80. születésnapját, aki 73 évesen hunyt el. Az iránta érzett szeretet azonban máig nem múlt el Hódmezővásárhelyen, de a szombati tapasztalataink alapján ez még sokáig nem is fog, hiszen a fél 11-es kezdésre közel kétszázan látogattak el az uszodába.

Kenéz László, a HSUVC elnöke nyitotta meg a megemlékezést, majd jó néhány volt barát, tanítvány emlékezett vissza Sanyi bácsira. Almási István alpolgármester egy személyes élménnyel kezdte mondandóját: az 1960-as évek elején ismerkedtem meg Török Sándorral és Balogh Imsivel. Mindkét nevet tisztelettel kell kiejteni, hiszen Imsinek köszöntő, hogy van Vásárhelyen kosárlabdasport, míg Török Sándornak, hogy van úszó,- és vízilabdasport a városban. Továbbá még személyes élményeim közé tartozik, hogy mindhárom gyermekemnek Sanyi volt a testnevelő tanára a Bethlen Gábor iskolában. Török Sanyi egy olyan ember volt, aki a gyerekeket, a sporttársait fegyelemre, teherbírásra, kudarctűrő képességre és természetesen egyéb emberi dolgokra nevelte – emlékezett vissza Almási. Török Sándor, mint sportember sikerorientált volt és már a 60-as években felfedezte, hogy határon túli kapcsolatokat is kell létesíteni és mindent megtett ezért. Több alkalommal is Vásárhelyre hozta a magyar válogatottat. Török Sándor élete végéig hitt abban, szerette azt, amit csinált és tudta csinálni – zárta mondandóját az alpolgármester.


Kádár Péter, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója nagyszerű példaképként tekint vissza Török Sándorra. Negyven éve ismerte meg, de mindig a másik csoportban, vagy osztályban volt sportvezető, edző, tanár. Ebből a távolságból mégis őriz emlékeket személyéről, ami Török Sándor kisugárzásából adódik.

Babarczi Roland, a Magyar Vízilabda Szövetség részéről vett részt a szombati eseményen, akinek évfolyamtársa volt Török Sándor. Vásárhelyen szinte mindenes volt – kezdte Babarczi, majd elmondta, hogy ha bárhol az országban megemlítjük Török Sanyi nevét, akkor mindenkinek Vásárhely és a vízilabda jut róla eszébe. Egy örök barátság számomra Sanyinak a barátsága – zárta.

„Minden túlzás nélkül a vásárhelyi vízilabdasport atyjára emlékezünk ma” – kezdte dr. Soós Gábor, a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club elnöke. Török Sándor hosszú éveken át vezette és szervezte a vásárhelyi vízilabdát. Mindezt tette odaadással, alázattal és elkötelezettséggel. Az általa vezetett csapatok nemcsak egy sporteseményre felkészített együttesek voltak, hanem valódi közösségek, összetartó baráti társaságok. Ezért sem véletlen, hogy emlékét két egyesület és egy baráti kör is ápolja – mondta az elnök.

Dr. Tímár László, a HSUVC nevében köszöntötte a megjelenteket és emlékezett vissza egykori tanárára és edzőjére, amiért szerencsésnek is mondja magát, hogy két helyen is találkozhatott vele nap, mint nap. Felnőttként értettem meg igazán, hogy miért is vált Török Sándor legendává Vásárhelyen. Felnőttként értettük meg mennyi mindent kaptunk tőle, mi mindent köszönhetünk neki, és azt hiszem, ezzel a felismeréssel nem egyedül vagyok – mondta dr. Tímár László. A városban 2001-ben alakult meg a Hódmezővásárhelyi Senior Úszó és Vízilabda Club és ugyanebben az évben jelent meg Török Sándor tollából az első évértékelő összefoglalás, amiből néhány mondatot fel is olvasott dr. Tímár László a nagyközönségnek.

Hosszú éveken keresztül Török Sándor vezetésével gyülekeztünk vasárnap délelőtt a vásárhelyi uszodában, majd hirtelen halálát követően emlékét megőrizve és a hagyományokat ápolva folytatjuk a vasárnapi játékokat, melyek már soha többé nem lehettek ugyanolyan hangulatúak, mint amikor Török Sándor, azaz mindenki Sanyi bácsija állt a parton és fújta sípját – zárta dr. Tímár.


Mindezek után díjakat adtak át az ünnepségen, melyet Baranyai Antal vezényelt le. A vásárhelyi vízilabdasportjának Örökös Bajnoka címet dr. Szabó Andrásnak adták át, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem volt jelen, de testvére Lajos átvette az elismerést. A Török Sándor Örökös Vándordíjat Bodor Gergelynek adta át a tavalyi győztes Versegi Balázs. Gergely egy éven át őrizheti a vándorserleget és Török Sándor portréját. A Török család tagjait is megajándékozták, majd a XX. század legjobb vásárhelyi vízilabdásának dr. Kmetykó Lajosnak adtak át egy kupát. Ezzel még nem ért véget a jutalmazás, hiszen dr. Soós Gábor, a HVSC elnöke és Zenke József, a HSUVC volt elnöke vett át egy trófeát a vízilabdasport ápolásáért.

A megemlékezés ezzel még mindig nem ért véget, ugyanis Baranyai Antal következett, aki két üdvözletet tolmácsolt: az egyik Gyarmati Dezsőé volt, míg a másik nagyon távolról, Svédországból érkezett, hiszen Kovács Zsuzsanna, olimpikon által leírt sorokat olvasta fel Baranyai, majd egy korábban Török Sándorral elkészített interjút hallgattak meg az emlékezők. Ezt követően a strand bejáratához, Török Sándor domborműjéhez vonultak, ahová koszorúkat helyeztek el a város, illetve az egyesületek vezetői.

A program újra az uszodában folytatódott, de már előkerült a labda is, hiszen a medencében Kasza Attila csapata játszottak bemutató meccset, majd a szeniorok megmérkőztek egymással és a vendég zentai gárdával.

Antal Sándor