Nehéz elvitatni, hogy Magyarországon sajtószabadság van – jelentette ki Szalai Annamária, aki a csütörtöki európai parlamenti meghallgatáson elhangzottakra reagálva közölte: ha hiányosságok vannak a médiatörvényben, akkor a jogalkotó dolga és kötelessége, hogy változtasson azon, a hatóság pedig jogalkalmazóként végrehajtja a döntést.
Az Európai Parlament szabadságjogi szakbizottsága csütörtökön Brüsszelben tartott közmeghallgatást a magyarországi helyzetről, az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatáról. A tanácskozáson többször is szóba került a médiatörvény.
Szalai Annamária elmondta, hogy a médiaszabályozás a tagállamok hatásköre, az Európai Bizottság általában nem kapcsolódik be ebbe a munkába, egyeztetés azonban természetesen van.
Az NMHH elnöke sajátosnak nevezte a Klubrádió körül folyó európai vitát is, mert “a frekvenciahasznosítás is tagállami hatáskör”.


„Mi a magyar és az európai szabályok szerint jártunk el” – jelentette ki a rádió által használt frekvencia pályáztatásával kapcsolatban Szalai Annamária. Az elnök szomorúak nevezte, hogy a médiaügyekkel foglalkozó európai bizottság és annak albizottsága úgy mond véleményt a pályáztatásról, hogy nem ismeri a háttérjogszabályokat, illetve olyan európai elvekre hivatkozik, amelyek nem vonatkoznak a médiaszabályozásra.
„Döbbenetes, hogy miközben meghallgatják az egyik felet, a másikat nem” – reagált Szalai Annamária arra, hogy a csütörtöki tanácskozáson Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója is részt vett. Az elnök hozzátette, hogy már számos levelet írt Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökének, amelyben felajánlotta a magyar hatóság segítségét, de egyeztetés ennek ellenére nem volt.
„Ha elolvasta volna a biztos asszony az általunk írt leveleket, és nem csak az egyik felet hallgatja meg, akkor nem mondott volna ilyet, ami hemzsegett a tévedésektől” – jelentette ki Szalai Annamária, hozzátéve: nem szeretné, ha az emberek azt hinnék, az Európai Unióban az a demokráciafelfogás, hogy csak az egyik felet hallgatják meg, a másikat nem.


A meghallgatáson részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, aki a médiatörvénnyel kapcsolatban közölte: ha elkészül a módosítási tervezetet, akkor azt elküldik a strasbourgi székhelyű testületnek véleményezésre.
Szalai Annamária a reggeli műsorban beszélt arról az oktatóközpontról is, amelyet a hatóság hoz létre. A Hűvösvölgyi úti épületben a gyerekek játszva, biztonságos környezetben, szakemberek segítségével ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek annak veszélyeivel is.

forrás:MTI