Előzőleg a szerb és a spanyol rendőrség adatokat cserélt a Valenciában őrizetbe vett férfiak személyazonosságának pontos megállapítása végett.
A spanyol rendőrség által őrizetbe vett veszélyes szerb bűnözők a következők: Luka Bojovic, Vlado Milisavljevic, Sinisa Petric és Vladimir Mijanovic, aki Bojovic keresztkomája.
Ivica Dacic szerb belügyminiszter csütörtök este már jelezte, hogy a spanyol rendőrség értesítette Belgrádot: késő délután Valenciában őrizetbe vettek négy szerb férfit, akik közül az egyikről feltételezik, hogy a körözés alatt álló Luka Bojovic.
Dacic hozzátette: a spanyol rendőrség kérése az volt, hogy ezt a hírt addig ne közöljék a nyilvánossággal, amíg nem ellenőrzik az őrizetbe vettek személyazonosságát.
Bojovicot 2010 szeptembere óta körözte a szerb rendőrség több gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt. A belgrádi különleges bíróság – távollétében – eljárást folytat ellene egy 2004-es gyilkossági kísérlet és kettős gyilkosság miatt.


Bojovicnak akkor veszett nyoma, amikor 2010 júniusában horogra került a hírhedt zimonyi klán két tagja: Sretko Kalinic és Milos Simovic. Kalinic közvetlen részese volt a Zoran Djindjic néhai miniszterelnök elleni merényletnek, és a minap sikertelen szökési kísérletet hajtott végre az egyik belgrádi börtönből.
Milisavljevic a zimonyi klán meggyilkolt vezérének, Dusan Spasojevic Siptárnak az egyik legközelebbi munkatársa volt. A zimonyi klán tagjai által elkövetett szerbiai bűncselekmények miatt távollétében 40 évi, a Djindjic elleni merényletben való részvételéért pedig 35 évi fegyházra ítélték.
A belgrádi média szerint a Bojovic-féle klán legfőbb gyilkossági végrehajtója Sinisa Petric volt. Annak idején mint a legelvetemültebb szerbiai gyilkos, Magda Marinko csoportjának a tagját halálra ítélték, de “külső segítséggel” megszökött a a börtönből.
“Ha megállapítják az őrizetbe vettek személyazonosságát, azaz kiderül, hogy valóban Bojovicot tartóztatták le, akkor Szerbia gyorsított eljárásban kéri azonnali kiadatását” – jelentette ki korábban Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia és Spanyolország között kiadatási egyezmény van érvényben.

forrás:MTI