Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a rablás és más bűncselekmények miatt Répás Lajos és társai ellen indított büntetőügyben a Békés Megyei Bíróság tavaly szeptemberben meghozott ítéletét.

Így – többek között – a II. fokú bíróság a bűnszervezetben elkövetést nem állapította meg, csupán a II. és a III. rendű vádlottak esetében látta megalapozottnak a bűnszövetségben való elkövetés kimondását. Erre figyelemmel a II. és a III. rendű vádlottak közösen elkövetett lopási és rablási cselekményei a bűnszövetségben elkövetés miatt is minősülnek, de az egyéb minősítő körülmények miatt a cselekmény nem minősül súlyosabban. Ugyanakkor a robbanóanyaggal visszaélés, a bűnszövetségben elkövetésre figyelemmel az I. fokú ítéletben megállapítottnál súlyosabban minősül.

Mivel a II. fokú bíróság nem állapította meg a bűnszervezetben történt elkövetést, ezért a vádlottak nincsenek kizárva a feltételes szabadulás lehetőségéből.

Az I. rendű vádlott Répási Lajos büntetését  – tekintettel arra, hogy esetében a bűnszövetségben elkövetés sem volt megállapítható, valamint arra, hogy kevesebb számú bűncselekményt követett el, mint társai – a 8 év 6 hónap, I. fokon kiszabott fegyházbüntetést a Szegedi Ítélőtábla eltúlzottan súlyosnak találta, ezért azt 7 évre enyhítette. A II. rendű vádlott Kajtár Attila és a III. rendű vádlott Masina Endre büntetése nem változott, vagyis maradt 12 év, illetve 10 év fegyház.

A vádlottak az utolsó szó jogán a vádban felsorolt bűncselekmények többségének elkövetését beismerték. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Forrás: beol.hu
Fotó: MTI