Az andrológia a férfigyógyászat tudománya, amely a férfi meddőséggel és szexuális zavarok diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik – hangzott el délelőtti magazinműsorunkban. Ha egy évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet után sem jön létre terhesség, mindenképpen forduljanak szakemberhez – javasolta dr. Szöllősi János, andrológus professzor, aki hozzátette, a 70-es 80-as években kezdtek el a férfiak komolyabban orvosi segítséget kérni, de napjainkban már nem várják meg az egy évet, hanem már családtervezés előtt megejtik a vizsgálatokat.

A férfi meddőségnek számtalan oka lehet –válaszolt vendégünk, Égető Gyula kérdésére, de kiemelte az esetek többségében spermiumtermelődési zavarok állnak a háttérben, de a napi stressz és a külső környezeti hatások is jelentősen befolyásolják kialakulását. A probléma kivizsgálását egy általános, majd egy mikroszkópos vizsgálat követ, ahol a spermiumok számából, mozgásából illetve morfológiájából már lehet következtetni az okokra. Dr. Szöllősi János elmondta, hogy ezek a vizsgálatokat a TB fizeti, azaz ingyenesek.

Mégis van megoldás, ha egy pár gyermeket szeretne. A lombikbébi program és a spermadonor fogalmak nem ismeretlenek ma már és sokaknak segített, hiszen dr. Szöllősi Jánoshoz is vissza-visszatérnek megmutatni az új jövevényt.

Ha a férjnek nincs mozgó ondósejtje, akkor idegen ondóval lehet a gyermekáldást elősegíteni. Magyarországon a törvények előírják, hogy a spermadonor és a recipiens (befogadó) nem ismerheti egymást, valamint meghatározza, hogy egy donortól négy terhesség lehet maximálisan.

Vendégünk, a férfiak megnyugtatására elmondta, hogy a merevedési zavarok ma már kezelhetők különböző gyógyszeres kezelésekkel, de kiemelte, hogy csak orvosi javaslatra kezdjék el használni őket.

Menedzser betegségnek is hívják a korai magömlést, amely pszichológiai okokra is visszavezethető. A stresszes életmód, a túlzott megfelelési kényszer, ritkább esetben hormonális betegségek okozhatják a korai magömlést.

Dr. Szöllősi János hangsúlyozta, hogy a nők is segíthetnek a problémák kezelésében, a stressz helyzetek feloldásával illetve a zavartalan pihenés biztosításával. Végezetül kiemelte, hogy ha jelentkezik a probléma, mindenképp forduljanak szakemberhez.

 

Nagy Ágnes