Hétfőtől kezdve csak hölgyek számára fenntartott vasúti személykocsit is csatol a németországi, ausztriai és szlovákiai IC és EuroCity járataihoz a Cseh Államvasutak.

A nol.hu-nak nyilatkozva Petr Stáhlavsky szóvivő elmondta, hogy az utóbbi időben a vonatokon egyre gyakrabban zaklatták a magányos nőket, erőszakoskodtak velük, lopnak tőlük, ezért az utóbbi időben ők mind nagyobb számban inkább autóbusszal utaznak, ha a tömegközlekedést választják. Arról is tájékoztatott,  hogy az újítást az osztrák államvasutak példája és kedvező tapasztalatai alapján vezetik be, egyelőre kísérletképpen. Ha beválik, akkor a belföldi gyorsvonatokon is alkalmazzák majd ezt a gyakorlatot.

– Természetesen nem választjuk teljesen kétfele az utazóközönséget, ahogy azt egyes muzulmám országokban még mindig megteszik. Akik a családjukkal, baráti társasággal vagy a partnerükkel utaznak, továbbra is a többi kocsit választhatják. Intézkedésünk egyetlen célja a magányos hölgyek biztonságának védelme, amelynek eredményeként remélhetően ők is visszapártolnak a vasúthoz – közölte a cseh államvasutak szóvivője.

Forrás: nol.hu