A vasúttársaság közleménye szerint a zord időjárási helyzet, valamint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. vasárnap is rendkívüli készültséget tart a teljes hálózatán. A szél és a vonatok által okozott menetszél miatt néhány állomáson váltóállítási gondok miatt vannak fennakadások, több nagyállomáson hóekékkel felszerelt mozdonyok állnak készenlétben.

A Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarról nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot, de 5-8 perces késésekre itt is lehet számítani. A határállomások tájékoztatása szerint jelenleg négy nemzetközi vonat közlekedik jelentős, 40-150 perces késéssel. A Beograd 150, a Tisza 60, a Corona 40, míg az Ister EuroNight 20 perc késéssel érkezett Magyarországra.

A menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak az úgynevezett “hópihe” jelű, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. A “hópihe” jelzés megtalálható a menetrendkönyvben, az internetes menetrendben és az állomásokon kifüggesztett induló-érkező táblákon is. A MÁV Zrt. azt javasolja az utazni kívánóknak, hogy a biztos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a biztonságos megérkezést kínáló vasutat válasszák, ám indulás előtt – interneten vagy telefonon – tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről.

Délkelet-Magyarországon, Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében regionális szinten és a távolsági – Budapestről érkező és oda induló – vonatok átlagosan 10-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. Kelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony térségében szombat este az erős havazás miatt másodfokú hókészültséget vezetett be a MÁV Zrt. A vonatok vasárnap reggel regionális szinten 10-30 perces késéssel közlekednek.
Északkelet- Magyarországon, Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében is hasonló a helyzet. A távolsági és a regionális szinten közlekedő vonatok estében is 10-30 perces késések várhatók.

 

Forrás: szegedma.hu / MTI