– A tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!

– A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.

– Ha fázunk, vacogunk, fájdalmat vagy zsibbadást érzünk – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzzük meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjünk belső térbe melegedni.

– Ne fogjunk meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhetünk. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljünk kesztyűt!

– Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!

– Öltözzünk megfelelően: védjük magunkat a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsuk át, viseljünk természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsóruházatot.

– Különösen figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljünk, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védjük kezünket és a fejünket is.

– Ha autóval utazunk, vigyünk magunkkal meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.

– Otthon tegyünk szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzünk párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzünk rétegesen, igyunk meleg folyadékot.

– Ha vacogunk, az azt jelzi, testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érzünk, hívjunk orvosi segítséget.

– Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket! Ha muszáj vele a szabadba menni, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele.

1: Két videó is készült a tudnivalókról, az alábbi linken elérhetők: az extrém hidegről (veszélyek, veszélyeztetettek), illetve a fagyásveszélyről és annak megelőzéséről.

forrás:  HáziPatika.com/ÁNTSZ