A pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes Kruglov azt mondta, hogy a Gazprom jelenleg a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő mennyiségű földgázt szállít az európai partnerországnak, de nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek. Jelezte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudják kielégíteni. “Látjuk, hogy nagyobb a kereslet… A Gazprom azonban jelenleg nem tud a szerződésekben rögzített mennyiségen felül szállítani az erre igényt jelző nyugat-európai partnereinek”  – mondta mondta Kruglov.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök utasította a Gazprom vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az európai igények teljesítésére, de az elsődleges feladat az orosz szükséglet kielégítése.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken közölte: egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Nyolc EU-tagállamban – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország – csökkentek a gázszállítások. Az EB szóvivője – a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve – hozzátette, hogy nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással. Az uniós szóvivő jelezte, hogy a helyi kereslet megugrása esetén Oroszországnak szerződéses lehetősége is van az export bizonyos értékű csökkentésére.

A Gazprom szerdai közleményében még az állt, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.

Forrás: MTI