A kérelmezők nagy többsége frissen végzett, harmincévesnél fiatalabb, de az ötven év felettiek közül is több mint százan adtak be kérelmet. Az adatok szerint nagyjából fele-fele volt a csak általános orvosdoktori oklevéllel rendelkezők és a szakorvosok aránya, utóbbiak közül főleg a belgyógyászok és a háziorvosok száma kiugró – írja a Magyar Hírlap szombati számában.

Papp Magor rezidenselnök a kisebb létszámmal megjelenő, ám itthon is “hiánycikknek” számító aneszteziológus és intenzív terápiás, valamint a neurológus szakemberek távozását tartja drámainak. Mint mondta, ezekre a szakmákra amúgy is nagyon kevés fiatal specializálódik.

“Az adatok azt mutatják, hogy sajnos tavaly sem lehetett csökkenteni az elvándorlást, sőt az valamelyest növekedett is az előző évhez képest, vagyis megalapozottan kongatjuk a vészharangot” – mondta a lapnak. Úgy vélekedett, hogy a folyamat hatékony beavatkozás nélkül nem áll meg, akkor viszont nem lesz itthoni utánpótlás, hiszen egy orvosi egyetemi évfolyamnak körülbelül a másfélszerese vándorolt el tavaly.

forrás:hvg.hu / magyarhírlap