– A csütörtöki közgyűlést követően az országos sajtóban megjelent, hogy a polgármester tőzsdézett a vásárhelyiek pénzével, amelyet azonban határozottan visszautasítok mind a magam, mind munkatársaim nevében – jelentette ki a főjegyző, hozzátéve: minden lépést a jogszabályok alapján, a közgyűlés döntéseinek megfelelően tesznek meg, amelyet a megjelent ÁSZ-viszgálat is alátámasztott.

Lázár János polgármester a kötelességét teljesítette, amikor a közgyűlés döntéseit végrehajtotta – fogalmazott dr. Korsós Ágnes, rámutatva: minden műveletet a közgyűlés tudomásával, jóváhagyásával és utasítására hajtott volna végre.

Az önkormányzat devizaalapú kötvényével – hogy az árfolyamveszteséget minimalizálja – úgynevezett opciós határidős ügyleteket hajtott végre, amelyet a bank közreműködésével, azzal szerződést kötve hajtottak végre – tájékoztatott dr. Végh Ibolya aljegyző. A határidős ügyleteket a törvények betartásával hajtották végre, s valóban, ebből az önkormányzatnak nyeresége származott, de ezért is végezte mindezt. Az ügyletek végrehajtásár a polgármester a közgyűléstől megbízást kapott, és ezek eredményéről a közgyűlést időről időre tájékoztatta.

Az Állami Számvevőszék vizsgálta ezeket az opciós ügyleteket, s mint arról a szervezet honlapján is olvasható, semmilyen jogszabálysértést nem tapasztalt, sőt kiemelte: szinte egyedüli település volt az országban Hódmezővásárhely, amely a kötvényét nem a működésre költötte, hanem azt fejlesztésekbe forgatta.

Arnay