A megyei katasztrófavédelem és a megyei rendőr-főkapitányság eddig az alábbi intézkedéseket hozta meg a veszélyhelyetek elkerülés érdekében:


Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság:

A lakosságot – főként a létminimum szélén, az egyedül élő időseket és a hajléktalanokat közvetlenül veszélyeztető halálesetek megelőzése érdekében Csongrád megyében a rendőrkapitányságok végrehajtották a hatályos ORFK utasításban foglalt feladatokat.

Ennek keretében feltérképezték a hajléktalan személyek által használt közterületi szálláshelyeket, valamint a tanyavilágban, magányosan, egyedül élő idős embereket. A rendőrök ezeket a helyeket visszatérően, szükség szerint naponta többször is ellenőrzik. A feladat végrehajtásába bevontuk a helyi polgárőr szervezeteket is, akik jelzéssel élnek, amennyiben rendőri intézkedést igénylő helyzetet tapasztalnak.

A járőrszolgálat tájékoztatást ad az érintetteknek a karitatív szervezetek és a hajléktalanszállók, nappali melegedők elérhetőségéről.

Krízishelyzetben a rendőrök értesítik a területileg illetékes regionális diszpécserszolgálatot. Súlyosabb, életet, testi épséget veszélyeztető esetben – biztonsági intézkedés keretében – a mentőszolgálat igénybevételével gondoskodnak a kórházi ellátásról.

A határrendészeti kirendeltségek a fentieken túl az illegális migránsok vonatkozásában felkészültek az esetleges kihűléssel, fagyási sérülésekkel kapcsolatos teendőkre. Elhelyezésüknél a melegedést, a forró teával történő ellátást biztosítják.

Kezdeményezésünkre Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke levélben hívta fel a polgárőr egyesületek vezetőinek figyelmét a rendőrséggel történő folyamatos kapcsolattartásra, a hozzájuk érkezett vagy rendelkezésükre álló információk azonnali továbbítására.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata felhívta a figyelmet a hajléktalanok, a létminimum szélén és a tanyán magányosan, egyedül élők védelmében tett rendőri intézkedésekre. Tájékoztattuk a lakosságot, hogy a rendkívüli hideg időjárás következtében megváltozott útviszonyokra kell felkészülni.

A soron kívül elrendelt intézkedések eredményeként a rendőrök Csongrád megyében két idős ember életét mentették meg.

Egy hete a Makói Rendőrkapitányság ügyeletére érkezett bejelentés arról, hogy Kiszomboron egy családi ház udvarán egy idős asszony fekszik, aki vélhetően elesett, kihűlt és meghalt. A helyszínre irányított járőr azonnal bement a telekre, ahol azt tapasztalta, hogy a 83 éves néni valóban eszméletlen, de lélegzik. Azonnal stabil oldalfekvésbe helyezte, majd értesítette a mentőszolgálatot, akik az asszonyt a makói kórházba vitték. A nő testhőmérséklete a szabadban töltött éjszaka után 26 fokra csökkent.

Működött a Civil Hírlánc is. Január 30-án este egy 79 éves idős ember unokája jelezte a székkutasi körzeti megbízottnak, hogy felkereste egyedül élő nagyapját a tanyáján, hogy megnézze be tudott-e gyújtani.

Mivel nem találta otthon, keresni kezdte. Kiderítette, hogy a férfi a szomszéd tanyájáról elindult hazafelé, de nem érkezett meg. A bejelentést követően a hódmezővásárhelyi rendőrök mellett a környező kapitányságokról is mozgósítottak egyenruhásokat. A terepkutatásban részt vettek a helyi polgárőrök és a vadászok is. A csoport végül éjfél előtt egy magas fűvel benőtt területen, a szomszéd tanyájától kb. 500 méterre megtalálták a bácsit, aki a gyepen aludt. A körzeti megbízotti irodába vitték, ahonnan a mentők az orosházi kórházba szállították, ahonnan azóta már hazaengedték.

 

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

A megyében a nagyobb városaiban kijelölésre kerültek a lakosság és az úton rekedtek által használható melegedő helyiségek. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyében 7, bárki által használható ideiglenes melegedőhelyet jelölt ki, az állandóan nyitva tartó vasúti és buszpályaudvarokon kívül, amelyek összesen 404 személy befogadására lesznek alkalmasak.

Tájékoztattuk a települések polgármestereit, a rendvédelmi szerveket, karitatív szervezeteket, a közműszolgáltatókat az általunk üzemeltetett melegedőhelyek pontos címéről, telefonos elérhetőségéről, befogadóképességéről és az ezeken nyújtott szolgáltatásokról.

2012. február 2-án körlevél került kiadásra a települési önkormányzatok felé, melyben tájékoztatást adtunk a veszélyhelyzeti központ működéséről, annak elérhetőségéről.

2012. február 2-án igazgatóságunkon felállításra kerül a veszélyhelyzeti központ, mely a megye területén szükségesség váló lakosságvédelmi intézkedéseket irányítja és koordinálja. A központ működési helyét berendeztük, a szükséges adatbázisok és infrastruktúra naprakészek. A Kishomoki Kiképző- és Raktárbázison 24 órás ügyeleti szolgálatot működtetünk.

A megyében található két honvédségi alakulattal pontosítottuk az életveszély elhárítása érdekében igénybe vehető technikai eszközeiket, személyi állományt, valamint ezek igénybevételének módját.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetőinek, valamint a helyi védelmi bizottságok megyei igazgató által kijelölt elnökhelyetteseinek a tárgyban feladatszabó értekezletet tartottunk, melyen pontosításra kerültek az igénybe vehető gépek, eszközök, a melegedőhelyeken elvárt magatartási formák, valamint az alkalmazandó nyilvántartási rend.

Felvettük a kapcsolatot a MÁV és Tisza Volán területi központjával, és egyeztettünk a pályaudvarok, illetve autóbusz állomások melegedő helyként történő 24 órás igénybevétele kapcsán. Felkértük a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezetét, akik a továbbiakban intézkednek az említett helyen rekedt személyek figyelemmel kísérésre és szükség szerinti segítésére.

Telefonon ellenőriztük a Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófa. Elhárítási Operatív Munkaszervébe delegált személyek elérhetőségét. A Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján a tagoknak szükség esetén egy órán belül be kell vonulniuk az Operatív törzs megalakítási helyére (az igazgatóság bázisán).

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi üzemmérnökségeivel illetve a rendőrséggel közösen végrehajtottuk megyénk közúti közlekedési hálózata veszélyes pontjainak szemléjét. A szemlék megállapítását jegyzőkönyveztük, a felmért adatokat összesítettük.

 

Melegedők listája:

 

1.

Név: Szentes Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Cím: 6600 Szentes Kossuth L. u. 47.

Tel.: 06-63-561-041

Elhelyezhető létszám: 10 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

2.

Név: Csongrád Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Cím: 6640 Csongrád, Hunyadi tér 11/A

Tel.: 06-63-571-265

Elhelyezhető létszám: 10 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

3.

Név: Hódmezővásárhely Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 1.

Tel.: 06-62-241-233

Elhelyezhető létszám: 10 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

4.

Név: Szeged Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Cím: 6728 Szeged, Napos út 4.

Tel.: 06-62-553-040

Elhelyezhető létszám: 20 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

5.

Név: Makó Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Cím: 6900 Makó, Vorhand Rabbi tér 1.

Tel.: 06-62-211-388

Elhelyezhető létszám: 20 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

6.

Név: Kishomoki Kiképző- és Raktárbázis

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Tanya 3371.

Tel.: 06-20-594-7637

Elhelyezhető létszám: 20 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

7.

Név: Ternyei Béla Kollégium

Cím: 6600 Szentes, Jövendő u. 6.

Tel.: 06-63-311-616

Elhelyezhető létszám: 304 fő

Szociális helyiség: biztosított

 

 

Forrás:
B. Nagy László

A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke