A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) októberben kezdte el közzétenni a pályázatokat, és eddig 33 ezer hektár állami tulajdonú termőföld haszonbérletét hirdette meg.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy egy hónapon belül további 1500 eredményes pályázóval köt szerződést az NFA, átlag 15-20 hektárnyi területekre.

A szerződéskötéssel a Kormány Birtokpolitikai Irányelvei válnak valóra. A sikeres haszonbérleti pályáztatás döntő lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulatot érjen el a tárca.

A pályáztatás eddigi eredményei is bizonyítják, hogy jó úton járunk – jelentette ki Szabó Csaba miniszteri biztos. Minden meghirdetett területre volt jelentkező, termelők ezreinek biztosítunk lehetőséget, hogy bővítsék gazdaságukat – tette hozzá.

Az NFA a pályáztatással a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket akarta helyzetbe hozni. A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhettek.

A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 km-es körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1200 hektárnál nagyobb területet. A haszonbérbe adás fontos feltétele az állattartás vállalása; a termőföldeket a nyertesek 20 évre kapják meg.

A jelentkezés feltételei nem teljesíthetetlenek, az egyik legfontosabb kitétel az állattartási kötelezettség, melynek megvalósulását ellenőrizni is fogjuk – mondta a miniszteri biztos.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az ünnepélyes szerződéskötéssel megkezdte a Nemzeti Földalapba tartozó, korábban 4943 db megbízási szerződéssel időlegesen hasznosított, 65 ezer ha termőföld haszonbérletbe adását – emelte ki Sebestyén Róbert, az NFA elnöke.

Az első haszonbérleti pályázatok elbírálása már megtörtént, három gazdálkodónak ünnepélyes keretek között, a sajtótájékoztatón adták át a szerződéseket.

Szabó Mihályné Aranykalászos gazda juhtartással foglakozik. A pályázat eredményeként Csengődön 25 ha termőföld haszonbérletét nyerte el, ami lehetővé teszi juhállománya bővítését és a szükséges takarmányok megtermelését. Eddig egy hektáron gazdálkodott, három pályázó közül lett a legeredményesebb.

Horváth Ágnes kétgyermekes fiatal gazdálkodó, aki családi gazdaságát bővíti az elnyert 28 hektár termőföld haszonbérletével. Vállalta az állattenyésztés megkezdését eddigi szántóföldi növénytermesztési tevékenysége kiegészítéseként. A haszonbérlettel gazdaságának mérete 92 hektárra bővült. A haszonbérleti pályázatra hét ajánlat érkezett.

Kovács Béla 13 hektár termőföld haszonbérletét nyerte el, amivel 65 hektárra bővíti szegvári családi gazdaságát. Pályázatában vállalta meglévő sertés, szarvasmarha, és juh állományának bővítését, baromfiállomány beállítását, valamint új állati termékfeldolgozó kapacitás létesítését. A meghirdetett területre hat ajánlat érkezett.

Az NFA elnöke tájékoztatott arról is, hogy folyamatosan zajlik a további pályázatok előkészítése és közzététele, egészen addig, amíg felszabaduló termőföld terület van az országban. A szervezet vezetője hozzátette: a kormány döntött a Nemzeti Földalaphoz tartozó területek növeléséről.

Forrás: Objektív Hírügynökség