A hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatokkal segítette a tojástermelőket, hogy kicserélhessék a ketreceket.
A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett azért – olvasható a tájékoztatóban -, hogy a termelőknek sikerüljön az átállás. A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát. Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét.
Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak.
Az EU 1999 óta hatályos irányelve előírja, hogy tojótyúkokat – a 350-nél több tyúkot tartó telepeken – csak nagyobb, komfortosabb ketrecekben lehet tartani. Az új év első napjától 500 helyett minimum 750 négyzetcentiméter életteret kell biztosítani egyenként a tyúkok számára, és ülőrúddal is el kell látni a ketreceket. Az unió 2011 december 31-ig adott türelmi időt az átállásra.  
Tekintettel a globális gazdasági helyzetre, illetve arra, hogy még mindig közel 50 millió tojót tartanak hagyományos ketrecben az unió területén, az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek újabb 7 hónap türelmi időt adtak a termelőknek az átállásra.
A 2012. július 31-ig rendelkezésre álló időben a régi ketrecekben termelt tojást csak a tagállamon belül, illetve csak ipari felhasználásra – porításra, létojás- és tésztagyártásra – adhatják el a gazdák.
Nemcsak Magyarország, hanem számos más tagállam – így Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország – sem tudott megfelelni maradéktalanul az uniós irányelv követelményeinek – tartalmazza a VM összegzése.

 

Forrás: MTI