Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte: a középtávú előrejelzések január utolsó napjaira szibériai eredetű hideg levegővel számolnak. A jelenleg Északkelet-Európa feletti magasnyomás – az előrejelzések szerint – egyre inkább Nyugat- és Dél-Európa felé terjeszkedik, és keleties áramlással igen hideg levegő érné el a kontinens középső területeit.

A jövő héten az idei tél eddigi leghidegebb időszakára számíthatunk – írja a met.hu. A legalacsonyabb  éjszakai hőmérséklet eleinte  -7, -15 fok között, majd a jövő hét második felében sokfelé -15 fok alatt alakul. A sok napsütés ellenére napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a hét második felében a leghidegebb napokon a kora délutáni órákban is mindössze -5, -10 fok várható.

Budapesten -5 fok alatti maximum-hőmérsékletet valószínűsítenek. A hőmérsékleti anomália előrejelzés szerint a szárazföld keleti felén közel 10 fokkal hidegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.

Esély van arra, hogy több nagyobb tavon meginduljon a jégképződés

Korcsolya

Bár az ország északkeleti részén már az elmúlt napokban is nagyrészt téli idő volt, helyenként összefüggő hótakaróval, a következő napoktól az ország középső részén és a Dunántúlon is egyre hidegebbre fordul az időjárás. A következő 5-10 napban van rá esély, hogy több nagyobb állóvizünkön meginduljon a jégképződés. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a Balatonon idén lehet-e majd korcsolyázni.

Északkelet, kelet felől több hullámban érkezik az elmúlt napokhoz képest szárazabb, de egyre hidegebb levegő. A következő napokban általában sokat süt majd a nap, kisebb havazás inkább keleten valószínű. Az előrejelzések szerint a lehűlés már biztosra mondható, tartóssága és erőssége azonban még bizonytalan.

(Forrás: hirado.hu)