Borsodi Lászlóné, Böbe 32 éve készít tarhonyát. Saját elmondása szerint megfogta annak idején az a jó, nyers tésztaszag.

A 80-as években az ipari tanulóiskola konyháját vezette, akkoriban jött a maszek őrület. Ebben az időben találkozott Csépa környékén az induló tarhonya- ill. tésztakészítőkkel.

Ő is belefogott, először csak kiskereskedőknek, majd tsz konyháknak, a későbbiekben 25 éven át a porcelángyár konyhájának biztosította a minőségi házi tarhonyát.

Nagyon sokféle étel készülhet tarhonyából, édes és sós egyaránt. Régen divat volt a tejbe tarhonya. Kiszitálták az apraját, és a tejbegrízhez hasonlóan készítették el. Leves betétként is alkalmazhatjuk. Szalonnát lepirítjuk, hagymával, zöldségekkel, tört paprikával összefőzzük, és már kész is levesünk. De ezeken kívül különböző húsokkal is összefőzhetjük, csak a fantázia szab határt. A lényeg, hogy a többi hozzávaló félig legyen megfőve, és ekkor adjuk hozzá a tarhonyát.

Borsodi Lászlóné, Böbe házitarhonya-készítő kiemelte: tarhonyából készült ételhez kizárólag zsírt használjunk, mert ez hozza ki az igazi ízét, ez illik hozzá. Ezt a tésztafélét vászonzacskóba tartsuk, száraz helyen, távol a babtól, borsótól, nehogy zsizsikes legyen. Szellőznie kell, mert különben könnyen bedohosodhat. A minőségi tarhonya korlátlan ideig eláll, a garantált szavatossági ideje 2 év.

A tarhonya elkészítésével kapcsolatban Borsodi Lászlóné, Böbe elmondta, ha a megfelelő mennyiségű folyadékot tesszük hozzá, akkor nem lesz mászkos, kemény, hanem olyan lesz, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az ő tarhonyája úgy működik, hogy egy egység tarhonyát, 2 egység folyadékkal kell elkészíteni. Azaz 1-2 percig forralni, majd légmentesen lezárni, így bedagad.

Borsodi Lászlóné, Böbe 5 tojásos tarhonyáját 600 forintos kilónkénti áron tudjuk megvásárolni, de a tarhonya mellett más leves tésztákat is készít, például csigatésztát. Illetve kapható nála, eredeti házi sajtos tallér is Hódmezővásárhelyen a Petőfi u. 15. szám alatt. Ha otthon van, kiszolgálja vevőit, bátran be lehet csengetni. Aki biztosra akar menni kedden vagy  pénteken látogasson el hozzá, illetve telefonon is lehet érdeklődni a 62/646-154-es számon.

Török Anita