Az intézményvezető elmondta, hogy tapasztalataik szerint azok a rendezvények a legsikeresebbek, amelyek gasztronómiai kötődéssel bírnak. Ilyen például a Dörölye Fesztivál vagy a Dinnye Fesztivál, és ebbe a sorba illik az idei nyitóprogram is, a Lélekmelegítő borest, amelyen a Duna-borrégiót mutatják be.

A január 28-án, szombaton induló rendezvénysorozat három alkalommal, kéthetente jelentkezik – tette hozzá Sonkoly Ágnes, a Tájház programszervezője, aki beszélt arról is, hogy minden alkalommal neves borászatok mutatják be díjnyertes italaikat, és emellett szakmai előadások is lesznek. Ezen a héten dr. Mód László néprajzkutató révén kapnak ízelítőt az alföldi borok történetéből az érdeklődők.

Nem titikolt szándék, hogy az alföldi borokat erősítsék, népszerűsítsék a nyári vásárhelyi borfesztiválra, ahol túlsúlyban képviseltetik magukat a történelmi borvidékek.

Sonkoly Ágnes szólt arról is, hogy az idei programokba helyszínként szeretnék bevonni a Papi-féle szélmalmot. Nyáron aratóünnepet, malomindító ünnepet terveznek, illetve az augusztus 20-i programokhoz kapcsolódva az új kenyér ünnepét. Ezeket a rendezvényeket az olvasókörök és a külterületeken élők bevonásával kívánják megvalósítani.

Kokovai Péter