Michael-Andreas Wahle, német magángyűjteményből kölcsönzött anyagból összeállított bemutató címe „The Art of John Lennon“ rögtön elárulja, hogy ez esetben nem annyira a zenész, mint inkább a karikaturista kerül a középpontba. Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki.

Lennon ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. Rajztehetségének köszönhetően tizenhétévesen elnyert egy helyet a Liverpool-i művészeti akadémián, ahol 1957-1960 –ig tanult, majd abbahagyta, hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.

A Szegeden látható kiállításon mintegy 80 tárgy, alkotás kerül publikum elé: Lennon, jórészt a hatvanas évekből származó rajzai éppúgy láthatóak lesznek, mint személyes tárgyai valamint feleségeivel Cynthia Lennon-nal és Yoko Ono-val készült fotói, de helyet kapnak lithográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is.

Forrás:
Kristó Helga
marketing asszisztens