2009-ben elsőként Veszprémben, 2010-ben Szentesen, regionális szinten találkoztak az érintett szervezetek, orvosok, gyógyszer gyártók és a betegek, hogy együttesen indítsák el azt az összefogást, oktatási folyamatot, melynek célja, hogy a következő évtizedben jelentősen csökkenjen a mára világjárványként terjedő cukorbetegség.
A jövőben várható, hogy évente további két – egy nyugat- és egy kelet-magyarországi – megyével bővül a Világnapi rendezvény, melynek ebben az évben Békéscsaba ad otthont.

A január 23-i szentesi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Dr. Bugyi István Kórház Diabétesz szakrendelésének munkatársai, a kórház menedzsmentje, Szentes város önkormányzata elkötelezett a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a megkezdett szűrőprogramok továbbfolytatásában. A program valamennyi résztvevője egyetért abban, hogy a cukorbetegségre népegészségügyi prioritásként szükséges tekinteni, ezért nagy hangsúlyt helyeznek a lakosság figyelmének felhívására, a diabétesz megelőzésének fontosságára. Ma Magyarországon a lakosság 7,6% cukorbeteg, de legalább ugyanennyien vannak, akiknél még nem került felfedezésre a kórkép.  Szentesen több mint 5 ezer cukorbeteget gondoznak a Dr. Bugyi István Kórház Diabétesz szakrendelésén, melynek munkatársai a jövőben

–    havonkénti páciens edukációs programokat szerveznek

–    részt vesznek a városi szűrőprogramban

–    folyamatos konzultációkat szerveznek a családorvosoknak

–    a kórház társosztályain továbbképzéssel egybekötött gyakorlati oktatással segítik az ott dolgozók munkáját a cukorbetegség témakörében.

Mindezen tevékenységgel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a Nemzeti Diabétesz Program céljai regionális szinten is megvalósuljanak.

 

Forrás:
Cseh-Lakos Ilona
sajtószóvivő